Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. acţionează, potrivit competenței, pentru buna derulare a procesului electoral şi asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică, în toate localitățile din județul Neamţ.
    
Până la ora 11.00, la nivelul județului Neamț nu au fost sesizate incidente electorale. 12 persoane din cele 22 private de libertate și-au exprimat opțiunea pentru exercitarea dreptului de a vota.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, precum și alte structuri M.A.I.), desfăşoară misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecție, la secțiile de votare, precum şi pentru menținerea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică.

Aceste măsuri urmăresc un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.

La nivelul județului Neamț, 65 de poliţişti și 98 de jandarmi asigură măsuri de ordine şi linişte publică, 66 de polițiști, constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști vor verifica și soluționa sesizările de posibile incidente electorale, iar peste 400 de angajați M.A.I asigură protecția celor 490 de secții de votare. 

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare sunt sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi desfăşoară activitatea în zonă.

Pentru un plus de siguranță, sunt constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective, pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Forţele Ministerului Afacerilor Interne desfăşoară activităţi în sistem integrat pe toată perioada desfăşurării procesului electoral, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiţii de siguranţă şi pentru a verifica şi sancţiona cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale.

Conform legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a sigura corectitudinea operaţiunilor de votare și pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.

În ceea ce privește menținerea ordinii, atribuțiile președintelui secției de vot se întind și în afara localului de vot, precum şi pe străzi şi în piețe publice, până la o distanță de 50 m. 

În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi, și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Persoanele care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei. Cu aceeași amendă se sancționează continuarea propagandei electorale. 

Precizăm că Biroul Electoral Central a emis o Decizie prin care a interzis comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în zona de protecție a secției de votare, respectiv în limita celor 50 de metri. 

Au drept de vot cetățenii români care au peste 18 ani. Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție și nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea drept…
12 persoane private de libertate și-au exprimat opțiunea pentru exercitarea dreptului de a vota.

Sursa: Realitatea de Neamt

Articolul precedentPrezența la vot ORA 9 – Alegeri parlamentare 2020 – Care este clasamentul județelor fruntașe
Articolul următorCele trei autostrăzi care ar urma să traverseze regiunea Moldovei au finanțare asigurată