Asociația OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean și Consiliul Județean Neamț pentru creșterea calității educației preșcolare în mediile defavorizate prin implementarea, la nivel județean, a programului pilot de lectură în grădinițe Fiecare copil merită o poveste„.

1700 de copii din mediul rural din județ vor primi, în perioada următoare, Prima Carte, iar în 23 grădinițe din cele mai defavorizate comunități din Neamț vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici – acasă și la grădiniță.

Fiecare copil merită o poveste este un program reglementat la începutul acestui an printr-un protocol de colaborare cu Ministerul Educației Naționale, reprezentând o premisă a asumării unui set de acțiuni comune, care să faciliteze dezvoltarea de politici publice eficiente în domeniul creșterii accesului la educație timpurie de calitate al copiilor din familii defavorizate.

Programul este lansat astăzi la Piatra Neamț, când au loc mai multe întâlniri:

(1) o sesiune de formare cu profesorii din învățământul preșcolar – metodiști și responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, vor deveni ei înșiși formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru toți cei aproximativ 650 de profesori de învățământ preșcolar din județ;

(2) o sesiune de informare cu directorii unităților școlare care au în subordine învățământul preșcolar din județul Neamț, pe tema importanței facilitării accesului la cărți potrivite vârstei și la lectură pentru copiii ce provin din medii defavorizate;

(3) un training centrat pe literație cu profesorii de învățământ preșcolar din mediul rural care vor beneficia de centrele de bibliotecă pentru sala de grupă, puse la dispoziție de OvidiuRo, la care vor fi invitatți să participe și bibliotecarii școlari, județeni sau comunali.

Programul pilot Fiecare copil merită o poveste, derulat de Asociația OvidiuRo, reprezintă o șansă pentru noi toți, maturii (cadre didactice, bibliotecari, părinți, bunici), de a ne implica responsabil și eficient în cititul împreună cu cei mici, ori de câte ori avem timp – și trebuie să ne facem timp – pentru că ne dorim o educație preșcolară de calitate pentru toți copiii.

Personal, voi fi unul dintre cei mai activi cititori pentru cei mici, de fiecare dată când voi interacționa cu ei, și sper ca toți cei implicați să facă acest lucru cu drag, cu bucurie, cu dăruire. Să nu uităm că izvorul persoanei mature este copilul și avem obligația să-i asigurăm un curs deplin armonios. Hai să citim des împreună și ne vom simți minunat alături de cei mici!”, declară Prof. Ioan Milea, Inspector Școlar General Adjunct, Inspectoratul Școlar Județean Neamț.

După mulți ani de intervenții la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educație preșcolară de calitate pentru toți copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanți la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele și vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învățământ preșcolar din tot județul.

Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor județeni și despre care credem că va avea un impact real la nivel național. Având și susținerea Ministerului Educației, printr-un parteneriat dedicat programului, intenționăm să îl transformăm în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădinițe.”declară Maria Gheorghiu, Cofondator Asociația OvidiuRo.

Programul a fost lansat în luna septembrie 2018 și va ajunge, până la finalul lui 2019, în fiecare dintre județele țării.

În total, Fiecare copil merită o poveste” va duce, la nivel național, un mix de intervenții constând în: (1) 500 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preșcolare (2) formarea unui număr de 35.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale și a premiselor citirii și scrierii folosind cărți ilustrate, inclusiv un kit de literație pentru fiecare profesor și (3) distribuirea a 100.000 de cărți ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul Prima mea Carte.

SURSĂfoto: arhivă
Articolul precedent32 hectare de vegetație uscată, incendiate într-o singură zi (FOTO)
Articolul următorRăzvan Pîntea (CSM Ceahlăul): ”Vom rămâne concentrați și motivați. Vom reuși să câștigăm cu Sănătatea Darabani”