Astăzi, 31 iulie 2020, se împlinesc 589 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Piatra-Neamţ, prin care Alexandru cel Bun a dăruit Mănăstirii Bistriţa două prisăci şi o „casă a lui Crăciun de la Piatra”.

Totuşi, primele menţionări scrise despre oraşul Piatra-Neamţ se regăsesc în „Cronicii ruseşti″ (1387 – 1392) şi în documentul emis de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, cu ocazia expediției acestuia în Moldova la sfârșitul lui ianuarie 1395, fiind înfrânt de oștirea moldoveană la începutul lui februarie, același an, atât la Cetatea Neamț, cât și la Hindău-Ghindăoani.

Târgul Piatra capătă o importanță deosebită datorită constituirii aici (1468-1475) a unei Curți Domnești (menționată ulterior în mai multe rânduri – 1552, 1570, 1594), de către Ștefan cel Mare. Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, orașul devine cel mai important centru urban și comercial al ținutului Neamț, iar treptat construcțiile încep să acopere și terasele mai joase ale Bistriței și Cuejdiului. De asemenea, la mijlocul secolului al XIX-lea sunt incluse în perimetrul orașului și satele Mărăței și Dărmănești.

Până în anul 1859, așezarea de la poalele Pietricicăi s-a numit „Piatra“, când se adaugă cuvântul „Neamț“, completarea fiind necesară, pentru a deosebi orașul de alte localități care purtau numele de „Piatra“.

Articolul precedentAvertizare METEO: ploi torențiale, vijelii și grindină
Articolul următorBilanț 31 iulie: 1295 cazuri noi de persoane infectate cu COVID, 39 de decese și 409 pacienți în stare gravă la ATI