Ajută sau nu antibioticul în tratarea COVID-19? Zeci de mii de români s-au tratat de coronavirus cu antibiotice de la începutul pandemiei, iar unii medici încă le recomandă, în ciuda ultimelor recomandări internaționale. La noi în țară, s-a demarat un studiu la Spitalul Colentina din Capitală tocmai pe acest subiect.

„Sunt trei situații. În primul rând, SARS-CoV-2 este un virus și nu răspunde la antibiotice, asta este clar. Cu toate astea, ar exista ideea că ar exista niște antibiotice eficiente, cum a fost Azitromicina care s-a dat mult. Încă se dă la noi , din păcate. Studiile au arătat clar că nu are niciun efect. A doua situație este situația pe care o întâlneam și înainte în boli febrile, virale, în care medicii sau pacienții singuri iau antibiotice doar pentru că au febră. Este și această situație foarte des întâlnită. Se primesc antibiotice și de la medicii de familie, și de la UPU-urile spitalelor, și pe secțiile de spital. A treia situație la care avem pacienți internați la care ne întrebăm la un moment dat dacă nu cumva au făcut și o suprainfecție bacteriană și trebuie sau nu să dăm antibiotic. Studiul nostru se referă mai ales la a treia situație, dar cel mai probabil vom avea și secții participante în acre se întâmplă cea de-a doua situație. Este un studiu multicentric la care vrem să participe mai multe secții și mai multe spitale din România”, a afirmat, în această dimineață, Cristian Băicuș, medic medicina internă la Spitalul Colentina, într-o intervenție la Realitatea PLUS.

Medicul a precizat că, în ceea ce privește infectarea cu COVID-19, nu există „din păcate” multe opțiuni terapeutice clare. 

„Viroza se tratează cu antivirale. Problema este că ele nu sunt foarte eficiente. Eficiența e mică. Nu salvează viața, scurtează durata bolii. Cortisonul salvează vieți la pacienții cu afectare gravă pulmonară și cu deficiență respiratorie. În rest, trebuie să ai grijă de pacient, să îi dai oxigen în diverse feluri până când trece viroza. Cam acestea sunt, din păcate, opțiunile terapeutice demonstrate”, a afirmat Cristian Băicuș. 

Întrebat dacă se poate preveni infectarea cu COVID-19 prin vreun tratament anume, medicul a răspuns negativ: „Nu există niciun tratament. În afara măsurilor epidemiologic – cum s-a văzut clar și în alte țări – cum s-au luat măsurile de siguranță epidemiologică, cu izolare, cu carantină – cum a scăzut incidența. Cum s-a relaxat, cum a reapărut boala. Nu există vreun tratament demonstrat, vreun medicament sau vreo vitamină, orice care să fie demonstrat că scade riscul infecției cu SARS-CoV-2”.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentO nouă tulpină de coronavirus a fost descoperită de către oamenii de știință finlandezi
Articolul următorMisiuni de patrulare pentru identificarea persoanelor fără adăpost