Cele trei autostrăzi care ar urma să traverseze regiunea Moldovei au finanțare asigurată.

 
Astfel, Autostrada A7 Ploiești – Siret, Autostrada A8 Ungheni – Iași – Târgu Mureș și Autostrada A13 Bacău – Brașov vor primi fonduri și prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Este asigurarea pe care a oferit-o ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, în cadrul unei unor dezbateri organizate miercuri, 2 decembrie, la Palatul Culturii și, apoi, la Palatul Roznovanu. 
 
„Cele trei autostrăzi sunt cruciale pentru Moldova. Este vorba despre Ploiești – Pașcani – Siret, cu o valoare estimată de 2,2 miliarde de euro, Ungheni – Iași – Târgu Neamț – Târgu Mureș, cu o valoare estimată de 5 miliarde de euro, și Brașov – Bacău, cu o valoare estimată de 1,9 miliarde euro. Acestea pun regiunea Moldovei și din perspectiva infrastructurii de transport pe un loc fruntaș în ceea ce privește alocările financiare. Este vorba de peste 1.220 de kilometri, cu o valoare totală estimată la suma de 9,1 miliarde de euro. Până mai ieri aceste proiecte păreau de nerealizat, dar prin acest nou instrument de finanțare pe care îl avem la dispoziție proiectele prind contur. Urmează perioada cea mai grea: cea a implementării lor. Aceste proiecte vor deschide perspectiva dezvoltării ireversibile a regiunii Moldova, atât din punct de vedere al economiei, cât și din perspectiva standardelor de locuit ale oamenilor.
 
În ceea ce privește Autostrada A8, capătul estic, care asigură legătura între Moţca, Târgu Neamţ şi Leghin, cu o lungime de 34 de kilometri, și capătul vestic al autostrăzii, cel care asigură legătura între Miercurea Nirajului şi Târgu Mureş, cu o lungime de 25 de kilometri, vor fi propunerile noastre pentru includerea în facilitatea de redresare şi rezilienţă. Aceste două segmente vor trebui finalizate cel târziu în anul 2026, suma necesară ridicându-se în total la 160 de milioane de euro. Cât priveşte tronsonul montan al Autostrăzii A8, finanţarea va fi asigurată prin Programul Operaţional Transporturi”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.
 
 
Articolul precedent12 persoane private de libertate din arestul IPJ Neamț au votat
Articolul următorBisericile rămân deschise de Crăciun. „Slujbele religioase cu caracter colectiv nu sunt considerate adunări publice”