Deputatul PNL de Neamț, Laurențiu Leoreanu  a comparat Guvernul actual cu lacomul boier Stroie Orheianu din romanul lui Sadoveanu,  Neamul Șoimăreștilor. Declarația deputatului a fost făcută de la tribuna Parlamentului când a susținut mai multe amendamente la Legea Bugetului care au vizat majorarea finanțărilor bugetelor locale, amendamente respinse de  majoritatea PSD-ALDE.

”Bugetul alocat administrațiilor locale este un buget de subzistență, este un buget axat pe funcționare, bugetele de dezvoltare sunt înghețate. Dacă în 2018, UAT-urile au pierdut 10 miliarde de lei, iată că și în acest an pierd 5 miliarde de lei prin transferul cheltuielilor de asistență socială. Asistăm la un buget de criză și în acest moment trebuie să spunem că administrația publică locală este decapitalizată și vom avea probleme mari inclusiv cu achitarea acestor cheltuieli.

Și pentru că vin dintr-o regiune în care a trăit și a scris Mihail Sadoveanu nu poate să nu îmi vină în cap asemănarea dintre boierul Stroie Orheianu, alias Guvernul și răzeșii din neamul Șoimăreștilor, UAT-urile. Când Orheianu se întoarce în domnia Movileștilor vine în Orhei și cere răzeșilor toate pământurile. Așa Guvernul vine acum și bagă mâna în bugetele locale.

Nu pot să nu strig cu revoltă: Boierule, jos mâna de pe pământurile răzeșilor! Domnule ministru, scoateți mâna din bugetele locale ale administrațiilor publice locale!”, a  declarat Laurențiu Leoreanu, deputat PNL de Neamț.

Solicitările PNL, respinse de majoritatea PSD-ALDE au fost:

o Majorarea cu 5 miliarde lei a sumelor defalcate din TVA (de la 14,7 miliarde lei, la 19,7 miliarde lei) pentru bugetele locale pentru finanțarea drumurilor, serviciilor de protecție a copilului, pentru persoanele cu handicap, pentru asistența socială și cheltuieli pentru sistemul de învățământ, după cum urmează:
o Majorarea de la 938,6 milioane lei la 2.402,1 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor;
o Majorarea de la 1.665,2 milioane lei 5.243,4 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor.

Articolul precedent113 cazuri de gripă în acest sezon în Neamț, 20 de internări în ultima săptămână
Articolul următorAgenții economici, prezenți la Bursa locurilor de muncă pentru persoane defavorizate