Vineri, 30 septembrie, s-a desfășurat, la nivel național, Noaptea Cercetătorilor Europeni, eveniment cu mare impact la public în ultimii ani. Deși manifestarea a ajuns la a 18-a ediție, Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț este partener al acestui eveniment doar de doi ani și se dorește să dobândească și aici o anumită tradiție.

Chiar dacă muzeul de la Târgu Neamț este o instituție mică, pentru evenimentul de vineri a fost, probabil, cel mai important punct de atracție al zonei. Organizatorii au pus la punct o serie variată de activități adresate, cu precădere, publicului larg și copiiilor în mod special.

Evenimentul a debutat cu o conferință științifică, susținută de dr. Vasile Diaconu, despre comportamentele funerare în decursul istoriei. Ulterior, în curtea muzeului au fost prezentate demonstrații de lupte antice și medievale, susținute de de Carpii Petrodavei, din cadrul Asociației Culturale Istoria Interactivă Petrodava (coordonator Valentin Iancu) și de Străjerii Cetății Neamțu’ (coordonator pr. Marian Filip). Copiii au fost încântați de prezentarea diferitelor tipuri de arme și echipamente militare, trăind pe deplin emoția confruntărilor dintre membrii trupelor de reconstituire istorică.

Pentru că evenimentul este dedicat științei, participanții au asistat și la un atelier de arheometalurgie, coordonat de Ioan Olaru și Mihai Tudosă, dar la fel de atractiv a fost și atelierul micului fizician, organizat de eleva Inge Olaru.

Cei peste 250 de participanți au fost înscriși la o tombolă cu premii, iar expozanții, voluntarii și cadrele didactice au primit diplome de participare.

,,Ne bucură faptul că anul acesta am reușit să avem o gamă variată de activități și care i-au atras pe copiii de la școlile din Târgu Neamț și din localitățile învecinate. Nu cred că au prea des ocazia să vadă scene de luptă inspirate din activitățile militare ale antichității sau evului mediu, iar după reacțiile lor s-a văzut că au fost captivați. Ne onorează faptul că suntem partenerii evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni, iar muzeul din Târgu Neamț este singura instituție din zonă implicată în această amplă manifestare. Chiar dacă noi suntem un muzeu mic, cu sprijinul colegilor mei și al voluntarilor, dar mai ales cu participarea generoasă a grupurilor care au desfășurat activitățile interactive, credem că am reușit să avem impact pentru comunitatea locală” a declarat dr. Vasile Diaconu, șeful secției muzeale Tg. Neamț și principal organizator al evenimentului.

Sursa: Realitatea de Neamt

Articolul precedentSărbătoare 2 octombrie – Cruce cu roșu în calendar – Zi mare pentru credincioșii din România
Articolul următorUn șofer beat a ratat curba și s-a răsturnat