În zilele de 13-14 decembrie, Complexul Muzeal Județean Neamț organizează o nouă ediție a Zilelor Ion Creangă. La împlinirea a 130 de la trecerea la veșnicie a lui Ion Creangă, Complexul Muzeal Județean Neamț organizează o nouă ediție a zilelor dedicate marelui scriitor humuleștean.

Anul acesta se împlinește jumătate de secol de la organizarea acestei manifestări, care a devenit una de tradiție în peisajul cultural neamțean. Programul evenimentului cuprinde o serie de activități adresate elevilor și iubitorilor de literatură. Respectând un anumit tipic al Zilelor Ion Creangă, manifestările vor fi deschise de un moment oficial, la Muzeul Memorial din Humulești, urmând că apoi activitățile să se desfășoare la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, această fiind de altfel locul unde a învățat și Creangă.

,,Că un fapt inedit în acest an, am organizat o competiție adresată elevilor, intitulată „Universul lui Creangă – concurs de creație virtuală”, prin care am dorit să îi determinăm pe copii să își pună imaginația la încercare,iar cu mijloacele tehnice moderne să recreeze secvențe din lumea lui Creangă. Cele mai bune proiecte vor fi premiate în urmă jurizarii de către specialiști în domeniu”, a declarat dr. Vasile Diaconu, șeful secției muzeale III Târgu Neamț

Programul manifestărilor :

Vineri, 13 decembrie,
– ora 11, deschiderea manifestărilor la Muzeul Memorial ,,Ion Creangă” Humulești
– ora 13, ,,160 de ani de la trecerea la veșnicie a lui Ion Creangă” – prelegeri prof. univ. dr. Constantin Parascan și poetul Daniel Corbu; ,,Universul lui Creangă – concurs de creație virtuală”, lansarea volumului ,,Ion Creangă – Integrala operei”, Ed. Princeps Multimedia, Iași, 2018, ediție realizată de D. Corbu.

Sâmbătă, 14 decembrie
– orele 8-11, Slujba de pomenire a scritorului Ion Creangă și a familiei sale la Parohia Sf. Nicolae din Humulești.