Administraţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi, 30 aprilie, un Cod galben de ploi și o informare meteo de instabilitate atmosferică, începând de astăzi, în mai multe județe printre care și Neamț. 

Conform informării meteo, în intervalul 30 aprilie, ora 14:00 – 01 mai, ora 21:00, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense în regiunile nordice, nord-estice, vestice și centrale, iar în a doua parte a zilei de marți (30 aprilie) și la începutul nopții de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, precum și în Muntenia, Moldova și Dobrogea.

În cursul zilei de 1 mai, vântul va avea local și temporar intensificări în majoritatea regiunilor, cu rafale în general între 45 și 55 km/h.

Avertizarea meteo Cod galben este valabilă în intervalul 30 aprilie, ora 15:00 – 01 mai, ora 10:00 și se vor înregistra cantități însemnate de apă.

În noaptea de marți spre miercuri (30 aprilie/01 mai) și la începutul zilei de miercuri (1 mai) în Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, Transilvaniei și Crișanei și local în zona de munte, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Hidrologii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), au emis astăzi, 30 aprilie, o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă începând de astăzi, în mai multe județe printre care și Neamț.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, după cum urmează:

COD GALBEN

În intervalul 30.04.2019 ora 16:00 – 01.05.2019 ora 18:00, pe râurile Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Bistriţa – bazin superior şi afluenţi amonte S.H. Frunzeni (judeţele Suceava, Neamţ şi Harghita).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Cluj, Bihor, Hunedoara, Caraş – Severin, Suceava şi Neamţ.

Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

SURSĂsursa: ANM și INHGA
Articolul precedent50.000 de lei pentru Festivalul de artă populară ”Lada cu zestre”
Articolul următorBărbatul care a incendiat o mașină în Farcașa a fost reținut