Mottoul cu care ne-au obișnuit aleșii patriei din ultimii 30 de ani este „Las’ că merge și așa”. Urăsc cumplit această expresie care denotă o lipsă totală de seriozitate. Mai tot ce s-a făcut pe aceste meleaguri, de la Revoluție și până acum, a fost de mântuială. Dar pe comisioane grase. Indolența și hoția costă vieți și vedem acest lucru în toate domeniile. Spitalele ard iar românii mor cu zile, trenurile rămân blocate în câmp la orice ninsoare iar șoselele patriei sunt veritabile capcane ale morții. Infrastructura noastră este la pământ, la propriu. Astăzi, un pod abia reparat s-a prăbușit în județul Neamț, aflat sub păstorirea celebrului Ionel Arsene. 

Pe 13 noiembrie anul trecut, iată zi cu ghinion, Arsene spunea mândru că podul peste râul Siret de la Luțca va putea fi folosit zeci de ani. Nici zece luni nu a durat miracolul, dar a fost un miracol că doar două mașini îl traversau în momentul în care s-a prăbușit construcția. Din cauza incompetenței, un om se zbate acum între viață și moarte iar 8,1 milioane de lei au fost aruncate, la propriu, pe apa sâmbetei. Sau a Siretului, în cazul de față.

Suntem un popor adânc înrădăcinat în niște obișnuințe nocive. Contractele date pe spăgi sau pile, rudelor sau apropiaților, costă nu doar bugetele locale, dar reprezintă și un atentat la siguranța personală și națională. Așa s-a întâmplat și la Neamț, spun date din anchetă. Reabilitarea ar fost făcută de firma unui fost vicepreședinte de CJ și subprefect de Neamț, Romică Rotaru. Aflat în funcții bănoase de conducere, acesta și-a abonat firma la contracte babane, plătite ghici de unde? Din buzunarele noastre, ale tuturor. Sifonarea banilor publici a devenit sport național, iar apropiații celor aflați la butoane se întrec, care mai de care, să pună mâna pe o felie mai grasă din jackpot. România reprezintă încă un teren propice pentru băieții deștepți, care fac averi și profituri uriașe, fără să sufere consecințe din partea justiției.

Acest atentat economic, întreținut de politicieni și produs la scară largă, nu doar la Neamț, ci pe tot cuprinsul țării este de vină pentru sărăcia în care ne zbatem noi, cei mulți. Mi-aș dori ca acest subiect să fie introdus pe viitoarea ordine de zi a CSAT. Astăzi nu ne mai permitem risipa, mai ales că războiul ne bate la usă. Se impun măsuri drastice împotriva celor găsiți în astfel de conflicte de interese, care nu fac altceva decât să șubrezească o țară aflată în recesiune.

Și pentru că tot vorbim despre război, veștile care vin de pe front sunt din ce în ce mai îngrijorătoare. Negocierile din Turcia privind exportul grânelor ucrainene a eșuat. Șeful ONU, Antonio Guterres, a anunțat că acest conflict afectează deja 1,6 miliarde de oameni de pe toate continentele. Iar Rusia nu se va opri „până ce toate obiectivele operațiunii speciale nu vor fi atinse”, după cum a explicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin. Mai mult, Kremlinul plănuiește deja să anexeze teritoriile ocupate în Ucraina, inclusiv Donbas sau părți din Zaporoje și Herson. Aștept cu nerăbdare summitul B9 de mâine, găzduit de președintele Klaus Iohannis. Formatul B9, inițiativă a României și Poloniei, reunește statele aflate pe flancul estic al NATO.

Pe de altă parte, în țara noastră este așteptată și vizita președintelui Franței, Emmanuel Macron. Liderul de la Paris este în picaj liber la nivelul cotei de încredere printre aliați, după ultimele declarații. Acesta a susținut că Rusia nu trebuie umilită după ce luptele se vor încheia. Într-un moment în care Donbasul este în flacări și scăldat în sângele nevinovaților, afirmația lui Macron a provocat un val de reacții critice.

Ar trebui însă să facem un recurs la istorie. Să nu uităm că în 1919, după tratatul de pace de la Versailles a reprezentat unul dintre principalele motive ale izbucnirii celui de-al doilea război mondial. Condițiile draconice impuse Germaniei au trezit o sete cruntă de răzbunare din partea lui Hitler și a acoliților săi. Rusia trebuie să sufere consecințele invaziei din Ucraina, fără îndoială. Dar, când armele vorbesc, înseamnă că diplomația a eșuat. Trebuie să domolim această sete revanșardă pentru a reconstrui lumea.

Omenirea trebuie să își regăsească sensul și nu o poate face fără credință și fără o reapropiere de Dumnezeu. Dar vedem cum casele Creatorului devin ținte. Nu doar în Ucraina, ci și în România sunt distruse biserici. Nu din cauza bombelor, ci din cauza dorinței unor instanțe sau a unor lideri politici.

Înaltpreasfinția Sa Părintele Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în urma unei situații de-a dreptul revoltătoare, cere sprijin pentru salvarea unei bisericuțe din Constanța, oraș pe care-l are în grijă în calitatea sa de păstor sufletesc al urbei de la malul mării. Am citit, Înaltpreasfinția voastră si scrisoarea deschisă pe care i-ați adresat-o primarului Constanței, dl. Vergil Chițac, pentru a găsi o soluție, zicem si noi, normală, creștinească, dar și cetățenească, pentru a evita o situație, pe care poporul acesta, o resimte ca pe o traumă a militantismului comunist și ateu, din vremuri pe care le credeam definitiv apuse, privind demolarea bisericilor. Din păcate, această istorie traumatizantă se repetă, ca un coșmar, de data aceasta avându-l ca protagonist pe edilul de la Constanța, care reprezintă un partid istoric, apărător al credinței, tradițiilor și demnității naționale de-a lungul vremurilor. Într-adevăr, bisericuța a fost construită fără autorizație, cu eforturile modeste, dar făcute din suflet, ale credincioșilor din acea zonă a orașului. Suntem cu toții de acord că legea trebuie respectată de toată lumea, dar în același timp, credem că legea este făcută pentru oameni și nu împotriva lor. Din păcate, am văzut unele hotărâri judecătorești care ne lasă pe toții perplecși, si care îl loc sa lămurească o situație, mai mult o complică. Iar un edil responsabil, caută întotdeauna o soluție, pentru a evita o situație cumplită, de revoltă a credincioșilor, nu numai din Constanța, ci din întreaga țară, văzând că un locaș de cult este șters de pe fața pământului cu buldozerul, distrugând astfel altarul sfințit și crucea ce ocrotește acest sfânt locaș ortodox!

Înaltpreasfințitul Teodosie s-a adresat cu reverență, dragoste creștinească și smerenie acestui domn primar, să oprească demolarea bisericuței sau sa găsească o soluție care să rezolve situația , aceea de a translata sfântul altar in alt loc, potrivit pentru acesta. Astfel credincioșii nu vor fi văduviți de un drept constituțional pe care îl au, dreptul la exercitarea credinței, într-un loc unde si-au botezat copiii, si au cununat tinerii sau si-au înmormântat pe cei dragi, intru-un loc sfințit, care potrivit Legii Cultelor și legilor canonice bisericești, nu poate fi demolat, pentru ca actul sfințirii unui locaș de cult, îi conferă acestuia un regim special.

Așadar, întrucât astăzi am primit nenumărate mesaje, din partea multor credincioși din întreaga țară, facem un apel de suflet, la Domnul Prim-ministru Nicolae Ciucă, să intervină, potrivit prerogativelor pe care le are, și să găsească împreuna cu autoritățile locale de la Constanța o soluție de ieșire din acest impas, evitând, repet un eveniment care va fi ca o pată de neșters pe obrazul primăriei Constanța, dar si pe cel al Partidului Național Liberal! 

Un editorial semnat de Alexandra Păcuraru și Adrian Dragomir

Articolul precedentDosare penale după prăbușirea podului din județul Neamț, inaugurat de președintele CJ Ionel Arsene
Articolul următorProblemele cu legea, înrădăcinate în familia baronului de Ilfov Hubert Thuma – „Ministerul dezvoltării conjugale”, la Culisele statului paralel