O serie de medicamente periculoase au fost retrase de la comercializare, deoarece provocau infarct, atac cerebral sau tumori.

Efectele adverse care au dus la retragerile de medicamente de pe piață, cu pierderi masive pentru producători, au variat de la apariția unor tumori la apariția unor probleme de inimă sau chiar favorizarea infarctelor.

DES și defecte la nou născuți

Cea mai cunoscută și controversată retragere a unui medicament a fost cea a Dietilstilbestrolului (DES). Produsul, cunoscut și sub numele de stilbestrol sau stilboestrol, este un medicament cu estrogeni nesteroidieni.

 

Interzis în 1975, după ce a fost folosit și prescris de medici timp de 37 de ani, medicamentul ar fi trebuit să ajute la prevenirea pierderii sarcinilor precum și a altor complicații care pot surveni în timpul sarcinii.

Abia în anul 1971 folosirea lui a putut fi conectată de apariția unor tumori în cazul nou născuților de tip feminin, o dată ajunși la vârsta maturității. Tumora care era identificată în cazul acestora era o un tip rar de cancer cervical la vremea respectivă, mai exact adenocarcinom celular.

 

Deși autoritatea de reglementare a medicamentelor din Statele Unite ale Americii a luat decizia de a interzice folosirea medicamentului în 1975, Europa a continuat să permită utilizarea lui până în 1978.

Conform specialiștilor, DES a provocat de asemenea și defecte de naștere precum și alte anormalități congenitale în cazul nou născuților ai căror mame au primit medicamentul.

Fen Phen – probleme de inimă

Un alt produs care a fost de pe piață – fenfluramina/fentermina (Fen/Phen) a fost retras din piață după 24 de ani de folosire. Folosit ca medicament care favoriza scăderea în greutate, a devenit extrem de popular în întreaga lume în anii 1990, mai bine de 6,5 milioane de persoane obișnuind să îl ia.

Ulterior, tot mai mulți pacienți au început să aibă probleme cu inima din cauza produsului, precum și probleme de ordin pulmonar, astfel că autoritatea americană de reglementare a medicamentelor a luat decizia de a-l scoate de pe piață.

Seldane – antihistaminic retras în 1997

 

Un alt medicament folosit pe scară largă a fost Seldane, după denumirea sa comercială. Produsul era prescris pentru tratarea alergiilor însă o serie de investigații făcute pacienților au arătat că medicamentul cauza aritmie cardiacă, dacă bolnavii luau Seldane în combinație cu alte medicamente.

Mai mult de 100 de milioane de pacienți din întreaga lume luau Seldane în 1990. Produsul a fost interzis în 1997, producătorul fiind nevoit să achite daune pacienților care au dat firma în judecată. Ulterior, a fost introdus Allegra, un alt medicament similar, care nu avea aceleași efecte adverse precum Seldane.

Rezulin și Bextra – scoase din piață după doar un an de folosire

Un alt medicament a fost scos de pe piață la doar un an de la aprobare. Rezulin, un produs antidiabetic și antiinflamator, aprobat în 1999, a fost scos de pe piață în 2000.

Cu toate că medicul care trebuia să dea aprobarea pentru punerea pe piață a produsului a vorbit public despre efectele adverse ale medicamentului Rezulin, el a fost îndepărtat de FDA din comisia de evaluare a medicamentului. Medicamentul cauza hepatită pacienților care îl luau pentru cu totul alte probleme medicale.

La fel ca în cazul Rezulin, un alt medicament a fost retras după doar un an în care a fost disponibil pe piață. Bextra, un antiinflamator, era prescris pentru tratarea artritei. Descoperirea medicilor a fost că pacienții care luau produsul aveau un risc crescut de a face infarct sau atac cerebral.

Articolul precedentAlexandru Rafila aruncă bomba: Este puțin probabil ca în următoarea perioadă persoanele nevaccinate să scape de infectarea cu Covid-19
Articolul următorMUTAȚIA care șochează lumea medicală: tulpina ROMÂNEASCĂ de Covid ar putea reduce eficiența vaccinului