Plățile în numerar vor fi reduse semnificativ, atât între firme și persoane fizice, cât și între firme, conform proiectului de măsuri fiscale cu care premierul Marcel Ciolacu va merge în Parlament. Ministrul Marcel Boloș spune că plăţile cash sunt generatoare de evaziune fiscală.

Întrebat despre limita de 2.000 de lei pentru plăţile cash în magazinele cash&carry, Marcel Boloş a declarat: „Ştim bine că plăţile cash sunt generatoare de plăţi la negru şi în felul acesta noi trebuie să fim foarte duri cu fenomenul de combatere a evaziunii fiscale, iar una dintre aceste modalităţi este să instituim un regim mai aspru pentru ceea ce înseamnă plăţile în numerar. 2.000 de lei înseamnă o limită rezonabilă pentru aceste plăţi în numerar. Deja avem card bancar, avem instrumente de plată moderne, haideţi să apelăm la ele”.

Plățile în numerar, restricționate în toate magazinele cash and carry. Care este noul plafon

Potrivit proiectului de lege publicat de Guvern, ce cuprinde măsurile fiscale, în magazinele cash & carry, plățile vor putea făcute în limita a 2.000 de lei cash. 

Plafoanele la tranzacții sunt:

a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;

b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană, potrivit documentului.

„Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar”, se mai arată în document.

Măsura a fost luată pentru a combate evaziunea fiscală. 

Articolul precedentExplozie urmată de incendiu, la magistrala de gaz de la Călimănești, jud. Vrancea: 4 morți, 5 răniți
Articolul următorSurparea Podului de la Brăila: Cum încearcă Grindeanu să ascundă incompetența instituțiilor din subordine. Dezvăluiri explozive la Culisele Statului Paralel