Parlamentarii nemțeni nu mai sunt atât de atrași de ideea de a participa la festivitățile de deschidre de an școlar. Chiar dacă nu se mai îngrămădesc prin curțile școlilor, totuși nu ratează ocazia de a transmite  măcar virtual, un mesaj.

Senatorul PSD, Dan Manoliu ”s-a bucurat că le-a putut vorbi elevilor și părinților veniți la Colegiul Național Roman-Vodă, Școala Gimnazială Calistrat Hogaș din Roman și Școala Gimnazială din Comuna Pâncești” și ”speră ca și noi, cei mari să împrumutăm din inocența și adeseori înțelepciunea și sinceritatea celor mici, pe care trebuie să îi educăm”.

Absolventă a Colegiului Naţional Petru Rareș Piatra-Neamţ, conform CV-ului  Emilia Arcan, senator PSD  a trăit ”bucuria revederii la Colegiul Național de Informatică din Piatra-Neamț”, referindu-se probabil la primii doi ani de liceu care nu apar in CV. Aceasta a postat pe o rețea de socializare și o imagine în care le urează ”cu prietenie ”, ”Elevilor, dascalilor, bunicilor, parintilor   Succes în noul an școlar!”, nehotărâtă fiind dacă să folosească diacriticele sau nu.

Senatorul PNL, Eugen Țapu-Nazare nu a participat la nicio festivitate de deschidere, iar mesajul său postat pe Facebook începe cu un citat  des folosit în astfel de ocazii „Întregul scop al educației este să transforme oglinzile în ferestre.”- Sydney J. Harris.

Iulian Bulai, singurul deputat care a participat în calitate oficială la festivitățile de deschidere a anului școlar

Se pare că nici deputatul PSD, Dănuț Andrușcă nu a fost prezent la deschiderea anului școlar, fiind probabil extrem de ocupat cu treburile de la minister.  Mesaj public de început de an școlar nu a transmis nici deputatul PSD, Neculai Iftimie.

Chiar fostul Inspector Şcolar General, actual deputat PSD, Viorel Stan se pare că a absentat de la festivitățile de început de an școlar .

Nici cei mai tineri deputați PSD nu au participat, în calitate oficială,  la deschiderea anului școlar, dar au fost activi în social media. Dacă mesajul deputatului PSD, Alexandru Rotaru a fost unul simplu ”Astăzi este o zi importantă pentru elevi, părinți și dascăli. Începe un nou an școalar! Să aveți un an plin de realizări și împliniri! Mult succes!”, colegul său de partid, Ciprian Șerban, și-a început urarea cu o expresie în engleză ”Back to school”, pe care a simțit nevoia să o traducă” adică…înapoi la școală”. Ori a încercat să fie ”cool”, ori nu a găsit imaginea pe care a dorit să o atașeze mesajului în limba română, deși există.

Deputatul PNL , Mugur Cozmanciuc a postat pe pagina sa de Facebook o imagine mesaj , prin care le urează succes elevilor și le dorește ca ” pașii să le fie călăuziți de curiozitate, pasiune, colegialitate”.

Fost profesor, deputatul PNL, Laurențiu Leoreanu a ales tot spațiul virtual pentru a le ura succes elevilor, părinților, bunicilor și profesorilor. Acesta vorbește, în mesajul său, despre ”emoțiile începutului de an școlar  [care] se așează frumos peste noi[…]cu speranță și optimism, cu zâmbete și vibrație interioară, mereu mai curat și mai intens.”

Deputatul USR, Iulian Bulai a vorbit la deschiderea anului școlar, la Școala nr. 2 din Roman și apoi a împărtășit  pe pagina sa oficială atât experiența de la acea  școală, cât și din experiența sa de viață.

”Bunica mea a fost analfabetă. Asta, pentru că, acum 100 de ani, străbunica mea a dat șpagă o găină învățătorului din sat ca să o țină pe bunica mea (care avea 7-8 ani) acasă, la munca în gospodărie .

Un gest mic și urât care a ținut-o în întuneric toată viața pe bunica mea.

Despre cât de important e să nu faci gesturi mici cu viitorul copiilor am vorbit astăzi la deschiderea anului școlar. La Școala nr. 2 din Roman. Școală la care merg 200 de copii săraci din ghetoul Satul Olimpic (patru foste grajduri de CAP unde locuiesc aproximativ 1000 de oameni, dintre care 300 de copii) din Roman.

Această școală este cea mai importantă din oraș, chiar dacă este cea mai “izolată” și chiar dacă și profesorii, și copiii ei sunt stigmatizați.

Această școală este unitatea cu cel mai mare abandon școlar din oraș. Dar am întâlnit acolo profesori și educatori dedicați. Și copii dornici de a învăța.

Au și WC-uri bune. Spre deosebire de școala unde am început clasa I, acum aproape 25 de ani, unde copiii încă merg afara.

Succes, dragi copii!
Curaj, dragi părinți!

Să nu cădeți in ispita de a face gesturi mici cu viitorul copiilor voștri. Fericirea lor nu e de vânzare”, este mesajul postat de deputatul USR , Iulian Bulai , pe Facebook.

Articolul precedent71 660 de elevi din Neamț au început școala
Articolul următorSinucidere la Spitalul Județean. A murit după ce s-a aruncat de la etaj