Pentru prima oară de la începutul războiului, Rusia nu a pretins câștiguri teritoriale în Ucraina, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului, adăugând că acest lucru întărește evaluarea sa potrivit căreia forțele rusești au inițiat în mare parte o pauză operațională. Civilii continuă să evacueze orașul Sloviansk, bombardat în estul Ucrainei, următoarea țintă a forțelor de invazie ale lui Vladimir Putin.

Civilii continuă, în ziua 134 a invaziei, să plece din orașul bombardat Sloviansk din estul Ucrainei, următoarea țintă și prioritate a forțelor ruse în planul lor de a cuceri complet bazinul Donbas după patru luni și jumătate de conflict. 

„Evacuarea este în curs de desfășurare”, a declarat primarul Vadim Liakh. „În prezent, au mai rămas 23.000 de locuitori” în Sloviansk, care avea aproximativ 110.000 înainte de conflict, a adăugat el într-o înregistrare video. Și „17 au murit și 67 au fost răniți” de la începutul ostilităților. 

În oraș, care a fost bombardat timp de mai multe săptămâni, „infrastructura esențială funcționează încă, dar nu există alimentare centrală cu apă de o lună și o treime din oraș este lipsită în mod regulat de electricitate”, a declarat Liakh.

„Principalul meu sfat este să evacuați”, a declarat Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk, subliniind că „pe parcursul săptămânii, nu a existat o zi fără bombardamente” în Sloviansk. 

Loviturile au distrus aproape o treime dintr-o piață, a constatat un jurnalist AFP. Unii locuitori au mers să vadă amploarea pagubelor printre resturile carbonizate. Puțin mai departe, unii au continuat să își vândă fructele și legumele.

„Vom rămâne în casele noastre. Avem subsoluri și ne vom ascunde acolo. Ce altceva putem face? Nu avem unde să ne ducem, nimeni nu are nevoie de noi”, a declarat Galina Vassiliivna, o vânzătoare de legume, abătută.

Indiciul care arată că armata rusă face o pauză în Ucraina

Ministerul rus al Apărării a pretins câștiguri teritoriale în fiecare zi de la începutul războiului, dar nu a pretins niciun teritoriu nou sau mișcări de forțe terestre de la finalizarea încercuirii orașului Lysychansk.

Cu toate acestea, forțele rusești au desfășurat în continuare atacuri terestre limitate și fără succes pe toate axele pe 6 iulie. Astfel de încercări sunt în concordanță cu o pauză operațională rusă, care nu implică sau necesită încetarea completă a ostilităților active.

Aceasta înseamnă, în acest caz, că forțele rusești se vor limita probabil la acțiuni ofensive la scară relativ mică, în timp ce încearcă să creeze condițiile pentru operațiuni ofensive mai semnificative și să refacă puterea de luptă necesară pentru a încerca aceste întreprinderi mai ambițioase.