Numărul oamenilor ucişi în războaie şi conflicte aproape s-a dublat anul trecut, astfel încât s-a ajuns la cel mai ridicat număr de la genocidul din Rwanda din 1994, afirmă un grup de cercetare suedez, într-un raport citat miercuri de dpa.

Cel puţin 237.000 de oameni au fost ucişi în 2022 în conflicte militare, au consemnat cercetătorii din cadrul Programului de date privind conflictele (UCDP) al universităţii suedeze Uppsala. Această cifră reprezintă o creştere de 97% faţă de 2021. Şi numărul conflictelor active din lume a rămas la acelaşi nivel istoric ridicat.

Dacă în Yemen şi Afganistan s-a înregistrat o dezescaladare notabilă, situaţiile din Etiopia şi Ucraina în special s-au înrăutăţit grav, a explicat analistul Shawn Davies. Doar aceste două războaie au dus la cel puţin 180.000 de decese asociate cu luptele, cifră care probabil va creşte semnificativ pe măsura clarificării informaţiilor.

Rusia a lansat o amplă invazie în Ucraina în urmă cu circa 15 luni, în timp ce în Etiopia un război civil între militanţii Frontului popular de eliberare din Tigray şi guvern, izbucnit la sfârşitul lui 2020, s-a încheiat în noiembrie anul trecut cu un armistiţiu şi negocieri de pace.

Deşi cei mai mulţi consideră că războiul din Ucraina a fost cel mai sângeros conflict din 2022, de fapt numărul oamenilor ucişi în Etiopia a fost mai mare, a notat Davies.

Institutul de cercetări pentru pace de la Oslo a indicat la rândul său miercuri, pe baza datelor UCDP, că în Etiopia au fost ucişi în 2022 peste 100.000 de oameni, iar în Ucraina peste 81.000.

Concluziile cercetătorilor urmează să fie publicate în numărul din iulie al Jurnalului de cercetări pentru pace. 

Articolul precedentPrețul la zahăr ar putea crește după ce Ucraina a anunțat că oprește exporturile
Articolul următorAlăptatul influențează mai târziu rezultatele copilului la testele de la școală