Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a achiziționat, printr-un proiect finanțat de Consiliul Județean, scanerul profesional Zeutschel OS 12002 C Advanced.

Este un scaner de înaltă performanță destinat scanării cărților, ziarelor, a documentelor mari atipice, cu leagăn de carte integrat. Poate scana la dimensiunea maximă a originalului de 635 x 460 mm (mai mare decât formatul A2), la o calitate superioară a imaginii captate prin CCD de înaltă rezoluție și lentile de precizie. Rezoluția de scanare este cuprinsă între 100 și 600 ppi (opțional 400×600 ppi). Viteza de scanare este de aproximativ patru secunde pentru un format A2 color la 400 ppi și aproximativ două secunde pentru un format A2 în nuanțe de gri la 400 ppi.

Are geam de protecție a documentului cu închidere automatizată și posibilitatea de lansare a scanării prin acționare manuală, din software.

Zeutschel furnizează soluții complete, integrate, de mare productivitate, pentru scanarea și digitizarea unei game extinse de materiale: cărți, cărți vechi sau rare, documente cu valoare istorică, manuscrise, hărți, fotografii, timbre, microfilme, filme fotografii, documente tipărite de diverse formate etc., iar OS 12002 V a fost dezvoltat în strânsă colaborare cu arhiviști experimentați.

Soluțiile Zeutschel se adresează bibliotecilor, arhivelor, muzeelor, companiilor comerciale, instituțiilor de administrație publică și furnizorilor de servicii specializate. Prin intermediul acestor soluții, atât patrimoniul cultural și istoric, cât și informația recentă devin accesibile publicului larg sau categoriilor relevante de utilizatori.

Iluminarea din spate, fără orbire, și conceptul de operare intuitiv cu monitor de control asigură rezultate excelente. Emisia scăzută de lumină nu numai că protejează documentele valoroase, dar face și lucrul ergonomic, sigur și eficient. OS 12002 este estetic și foarte funcțional în același timp.

Cu un unghi de deschidere de 90°, OS 12002 V îndeplinește cerința de conservare pentru a scana cărți vechi și valoroase din punct de vedere istoric. Cărțile pot fi scanate cu sau fără o placă de sticlă, după caz.

 

Biblioteca digitală

 

„Proiectul Biblioteca digitală a continuat în 2022, catalogul on-line însumând, la sfârșitul lunii iulie, aproximativ 18.500 de documente în format pdf. Aceste fișiere conțin peste 512.000 pagini scanate și prelucrate, din care peste 88.000 au fost realizate în acest an“, a precizat Costachi Agache, șeful Serviciului Informatizare.

Astfel, în ultimii ani a crescut gradul de accesare de la distanță a bibliotecii, după cum arată următoarele cifre: vizitele virtuale prin intermediul Internetului din perioada ianuarie-iunie 2022 au fost în număr de 516.911, dintre care 480.638 au fost la catalogul on-line (OPAC), iar 36.273 la site.

Documentele sunt grupate în colecții, acestea fiind create în funcție de aniversările, comemorările și evenimentele ce au loc în cursul anului. Cele mai importante sunt:

 

Ion Creangă (69 cărți) https://bibgtkneamt.ebibliophil.ro/cautare-avansata?c=crw&f1=670a&s1=b&v1=ion+crea&f2=700a&s2=l&v2=&f3=210d&s3=l&v3=&ca=1&o=&d=asc&u=ca

Sursa: Realitatea de Neamt

Articolul precedentIulian Bulai: „Podul de la Luțca e prăbușit de două luni, PSD și PNL se piaptănă”
Articolul următorAtenție! În perioadele cu temperaturi ridicate albinele și viespile devin agresive. Reptilele pot migra către orașe