În minivacanța prilejuită de sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României, jandarmii din cadrul posturilor de jandarmi montane vor acționa pe traseele și în stațiunile turistice din zonele de responsabilitate echipați și pregătiți să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, menținerea ordinii publice dar și pentru informarea și îndrumarea turiștilor în contextul respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. 

În vederea prevenirii accidentărilor pe munte sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, jandarmii montani recomandă turiștilor o echipare adecvată anotimpului rece chiar și în cazul parcurgerii unui traseu scurt. În lunile reci, protecția termică este foarte importantă pentru a preveni instalarea hipotermiei, astfel că îmbrăcămintea în straturi și o pereche de bocanci comozi și impermeabili a căror talpă asigură aderență și stabilitate sunt cele mai potrivite.

De asemenea, un alt aspect care trebuie avut în vedere înainte de a pleca în drumeții este prognoza meteo. Prognozele pe două zile sunt de regulă foarte precise. Ceața, des întâlnită în această perioadă în zona montană, reduce vizibilitatea făcând astfel orientarea mai dificilă. Primul strat de zăpadă, precipitațiile mixte și temperaturile scăzute din ultima perioadă au făcut ca anumite porțiuni din trasee să fie mai dificil de parcurs, fiind acoperite cu gheață ceea ce necesită dotarea cu colțari pentru aderență. 

Timpul de parcurgere a unui traseu poate să difere de cel estimat în funcție de pregătirea fizică, condițiile climatice, pauzele de repaus, ritmul de mers și de anotimp. Nu uitați și faptul că iarna, ziua e mai scurtă. O marjă generoasă de timp e absolut necesară a fi luată în calcul pentru a nu fi surprinși de lăsarea întunericului pe poteci de munte.

În cazul apariției unei situații de dificultate sau de risc la adresa integrității, sănătății sau a vieții solicitați ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112 și nu părăsiți zona pentru a nu îngreuna localizarea. Ideal ar fi să nu vă aflați niciodată în situații de urgență, dar acestea se pot întâmpla oricui, mai ales în condiții de oboseală și vreme potrivnică.

Jandarmii montani sunt pe munte pentru siguranța turiștilor !

Jandarmeria Neamț are în structura sa trei posturi de jandarmi montane Durău, Bicaz – Izvorul Muntelui și Vânători-Neamț cu personal pregătit și dotat să execute misiuni de menținere a ordinii publice pentru prevenirea și descoperirea infracțiunilor în stațiuni montane și pe trasee turistice, precum și să acționeze pentru căutarea și salvarea – evacuarea persoanelor care se află în pericol în zona de responsabilitate. Jandarmii care încadrează aceste structuri montane au urmat cursuri de specializare și perfecționare în cadrul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan ” Regele Carol I” Sinaia și sunt atestați în domeniul alpinismului, schiului, orientării în teren și utilizării sistemului G.P.S., căutării și salvării – evacuării persoanelor aflate în dificultate în medii ostile, unii dintre ei fiind atestați și ca paramedici în urma participării la cursurile organizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

 

Sursa: Realitatea de Neamt

Articolul precedentRomânia în Realitate, invitat: GABRIEL URECHE
Articolul următorPiața Ștefan cel Mare din Piatra-Neamț, zonă de promenadă în fiecare weekend