Ziua Internațională Anticorupție se sărbătorește pe data de 9 decembrie, la inițiativa Convenției Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției din 31 octombrie 2003, document la care România a aderat în același an, la Merida și l-a ratificat prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004.

Convenția stabilește standardele globale anticorupție aplicabile atât pentru sectorul public cât și pentru cel  privat.

Această zi este un prilej pentru întreaga populație să conștientizeze impactul negativ al acestui fenomen asupra cetăţenilor şi a societăţii. Ziua Internațională Anticorupție vine să promoveze principiile etice, integritatea, transparența și responsabilitatea asupra propriilor acțiuni în activitățile publice, cât și cele private.

Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în societatea contemporană, este un fenomen care ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte.

În acest sens, Direcţia Generală Anticorupţie doreşte atragerea cetăţenilor români şi a funcţionarilor oneşti din M.A.I. în lupta cu acest flagel, în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza Direcţia Generală Anticorupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unui lucrător  al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) în fapte de corupţie.

Cu prilejul Zilei Internaţionale Anticorupţie, Direcţia Generală Anticorupţie îşi reafirmă intoleranţa față de faptele de corupţie săvârșite de personalul Ministerului Afacerilor Interne şi încurajează un comportament corect care să corespundă motto-ului nostru instituţional „Integritate pentru credibilitate”.

Reamintim că cetăţenii pot sesiza faptele de corupţie la Call center anticorupţie 0800.806.806, apel gratuit din orice rețea fixă sau mobilă, la numărul de telefon al Serviciului Judeţean Anticorupţie Neamț – 0233.234408 sau prin e-mail la adresa [email protected].

Informarea și educarea nu sunt scopuri în sine, ci un antidot eficient la corupție.
IA ATITUDINE! SPUNE ŞI TU NU CORUPŢIEI!

Articolul precedentCei mai dedicați dascăli nemțeni au primit trofeul „Domnul Trandafir” (2018)
Articolul următorPrins conducând fără permis, a abandonat mașina și a încercat să se ascundă