Cercetarea a fost desfășurată de Institutul Național de Sănătate al SUA (NIS) pe 458 de adulți care primiseră ambele doze de vaccin, fie de la Pfizer, Moderna sau doza unică Johnson&Johnson, cu cel puțin 12 săptămâni în urmă. Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri pentru a primi unul dintre vaccinurile disponibile ca booster, iar apoi cercetătorii au analizat nivelurile de anticorpi la 15 zile după administrarea acestuia.

Rezultatele studiului au arătat că o combinare a dozelor de rapel ale diferitelor seruri este sigură pentru adulți și că pare să producă, în general, un răspuns imun comparabil sau mai bun decât în cazul vaccinării cu un booster al aceluiași vaccin. Momentan, combinarea vaccinurilor nu este permisă în SUA.

Pentru persoanele inoculate inițial cu vaccinul J&J, nivelurile de anticorpi au fost de patru ori mai mari după un rapel din același ser, de 35 de ori mai mari după un rapel Pfizer și de 76 de ori mai mari după un rapel Moderna.

Și nivelurile de anticorpi pentru cei care au fost imunizați complet cu Moderna au fost mai mari, indiferent de cea de-a treia doză administrată, în comparație cu cei care au primit inițial vaccinul Pfizer sau J&J, mai precizează studiul. În plus, “nu au fost identificate probleme de siguranță” după administrarea dozelor de rapel, iar efectele secundare sunt similare cu cele care apar după inocularea inițială. 

Totuși, studiul, care este preliminar și nu a fost încă revizuit, are câteva limite, de exemplu numărul de participanți care a fost mic și faptul că răspunsul imun ar putea evolua în timp, după cele 15 zile analizate în timpul studiului.

Este important să nu ne lăsăm prea ușor impresionați de aceste descoperiri”, a scris pe Twitter Peter Hotez, profesor la Baylor College of Medicine din Texas.

Studiul NIH ar trebui să alimenteze discuțiile unui comitet de experți al Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), care se va întruni la sfârșitul acestei săptămâni pentru a evalua cererile de aprobare a dozelor booster de la Moderna și J&J.

Un booster de la Pfizer a fost deja aprobat în Statele Unite pentru anumite categorii ale populației, cum ar fi persoanele în vârstă de peste 65 de ani, adulții cu afecțiuni medicale cu risc ridicat și cei cu locuri de muncă unde sunt frecvent expuși la virus.

Surse: ReutersFrance24

Articolul precedentO mașină din Neamț s-a răsturnat la Târgu Frumos- FOTO
Articolul următorANRE a amendat mai mulți furnizori de gaze naturale cu 2,7 milioane de lei