Tratamentul adenomului de prostata este variat. In functie de dimensiunea prostatei, varsta bolnavului, starea generala de sanitate și existenta complicatiilor, tratamentul este medicamentos sau chirurgica.

In cazul in care simptomatologia este usoara, se poate opta pentru amanarea instituirii terapiei si monitorizarea atenta a evolutiei pacientului in cadrul vizitelor periodice la medicul specialist.

Terapia medicamentoasa utilizata pentru tratarea pacientilor cu simptomatologie moderata cuprinde:

  • Utilizarea de alfa blocante pentru relaxarea musculaturii vezicale si a celei prostatice
  • Inhibitori de 5 alfa reductaza pentru reducerea dimensiunilor prostatei
  • O combinatie a celor doua preparate medicamentoase. In anumite situatii, preparatele utilizate pentru tratarea disfunctiei erectile s-aa dovedit a fi eficienta pentru reducerea simptomatologiei pacientilor diagnosticati cu hipertrofie benigna de prostata.

Operatie adenom de prostata

Tratamentul minim invaziv este recomandat pacientilor cu simptomatologie moderata spre severa in cazul in care nu s-a inregistrat un progres semnificativ dupa administrarea medicatiei specifice. Aceasta metoda de tratament este definitiva si este benefica pacientilor care prezinta obstructii la nivelul tractului urinar, calculi vezicali sau asociaza alte afectiuni renale. In prezent exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale minim invazive utilizate pentru tratarea hipertrofiei benigne de prostata printre care:

  • Rezectie transuretrala de prostata: interventia presupune indepartarea stratului extern al prostatei pentru obtinerea unui jet urinar normal si neintrerupt
  • Incizia transuretrala de prostata: in cadrul acestui tratament chirurgical medicul realizeaza o serie de mici incizii la nivelul prostatei pentru a facilita eliminarea continutului vezical
  • Hipertermia locala este realizata prin intermediul unor electrozi plasati la nivelul prostatei prin care se intentioneaza distructia tesutului prostatic interior care determina strictura uretrei
  • Terapia cu laser distruge sau inlatura tesutul prostatic hipertrofiat si prezinta mai putine riscuri postinterventionale in comparatie cu celelalte proceduri non laser
  • Stenturile prostatice au ca scop realizarea unei compresii laterale asupra prostatei in vederea imbunatatirii jetului urinar, insa pot determina in anumite situatii disfunctie erectila si probleme de ejaculare.

Interventia chirurgicala clasica, denumita prostatectomie deschisa, este utilizata in situatiile in care hipertrofia de prostata este importanata sau pacientul asociaza si alte afectiuni ale vezicii urinare sau tractului urinar superior. 

Adenomul de prostata isi pune amprenta asupra calitatii vietii pacientului, in cazul in care experiementati simptomatologie specifica afectiunii, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentCe este Hiperplazia Benignă de Prostată (HBP)?
Articolul următorPrognoza meteo pe o lună. Cum va fi vremea în vacanța de Sărbători