În luna octombrie inspectorii ITM Neamț au efectuat 411 de controale, ocazie cu care s-au constatat 316 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă (RM) şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) şi s-au dispus 322 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicându-se 184 de sancţiuni contravenţionale din care 19 amenzi în cuantum de 189.100 lei.

În luna octombrie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului SSM au realizat 185   de vizite de control şi evaluare la angajatori, au constatat un număr de 154  abateri de la prevederile legale şi au dispus 160 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. 

Un număr de 124 angajatori au fost sancţionaţi cu 154 sancţiuni contravenţionale, din care 145  de avertismente contravenţionale şi 9 amenzi în valoare de 24.000 lei.

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 13 evenimente de muncă. Împrejurările în care s-au produs cele mai multe accidente de muncă se referă la utilizarea  necorespunzătoare a echipamentelor de muncă şi  accidentele de circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, trei au fost mortale. Toate  evenimentele  comunicate sunt în curs de cercetare.

La un angajator din domeniul construcţii care realiza o lucrare de termoizolaţie la un bloc a fost sistată activitatea deoarece folosea o schelă care  prezenta pericol pentru sănătatea şi securitatea în muncă a salariaţilor. 

În luna octombrie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului RM au efectuat un număr de 226 controale privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au dispus 162 de măsuri şi au aplicat în total 30 de sancţiuni contravenţionale, din care 10  amenzi în cuantum de 165.100 lei şi 20 de  avertismente contravenţionale pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi  ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor. 

La 5 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 8 persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată, au fost aplicate 5 amenzi în cuantum de 160.000 lei şi au fost dispuse 5 măsuri . Domeniile de activitate în care se presta muncă nedeclarată sunt: transporturi, comerţ, fabricarea mobilei şi creşterea animalelor. 

Pentru nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017, au fost dispuse 48 de măsuri, iar 6 angajatori au fost sancţionaţi cu 6 sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi în cuantum de 600 lei şi 4 avertismente contravenţionale.

 

Sursa: Realitatea de Neamt

Articolul precedentExpoziția „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor”  la Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț
Articolul următorBilanț coronavirus: 9.685 de cazuri noi și 160 de decese. Vezi situația pe fiecare județ