Stirea inițială: Prefectul județului Neamț, George Lazăr a solicitat o anchetă urgentă la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț pentru verificarea modului în care au fost respectate protocoalele spitalicești în cazul unui pacient confirmat pozitiv cu COVID-19.

Bărbatul de 45 de ani, internat acum la Iași, nu a fost încadrat la potențial pacient cu noul coronavirus deși prezenta simptomele bolii decât după mai multe zile și mai multe vizite la spital.

Ancheta demarată de unitatea spitalicească a comunicat și primele rezultate: Chestionarele completate de pacient diferă de la un consult la altul. Dacă pe 18 martie, pacientul spune că  nu a  participat în ultimele 14 zile la Conferinţe întâlniri cu participare internaţională sau alte activităţi, inclusiv recreative, ce au presupus aglomerări de persoane venit din zonele afectate, pe 20 martie spune că a participat pe 7 martie la o întâlnire de acest fel.

 Mai mult decât atât, 16- 22 martie , perioadă în care barbatul s-a prezentat de două ori la spital pentru a fi un caz suspect trebuiau îndeplinite anumite condiții, pe 23 martie a fost elaborată o nouă metodologie care definea astfel un caz suspect.

”În data de 18 martie 2020, prin mijloace proprii, pacientul N.A. se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, acuzând stări de febră şi tuse seacă. În urma controlului efectuat de medicul de medicină de urgenţă şi de către medicul de gardă din cadrul Secţiei Boli Infecţioase, este externat cu recomandarea de a continua tratamentul prescris şi să revină pentru reevaluare dacă va prezenta stări de febră, peste 48 sau 72 de ore;

– în completarea CHESTIONARULUI PENTRU EVALUAREA RISCULUI DE ÎMBOLNĂVIRE CU COVID-19, pacientul N.A. răspunde cu NU la întrebarea nr. 3 (Aţi participat în ultimele 14 zile la Conferinţe întâlniri cu participare internaţională sau alte activităţi, inclusiv recreative, ce au presupus aglomerări de persoane venit din zonele afectate?);

– în data de 20 martie 2020, prin Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ, pacientul N.A. revine la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, acuzând stări de febră tuse seacă. În urma controlului efectuat de medicul de medicină de urgenţă şi de către medicul de la Secţia Boli Infecţioase este externat cu recomandarea de a continua tratamentul prescris anterior, completat cu un antibiotic pentru şapte zile şi de a reveni, la nevoie, pentru reevaluare;

– la completarea CHESTIONARULUI PENTRU EVALUAREA RISCULUI DE ÎMBOLNĂVIRE CU COVID-19, pacientul N.A. răspunde de această dată. cu DA la întrebarea nr. 3 (Aţi participat în ultimele 14 zile la Conferinţe intruniri cu participare internaţională sau alte activităţi, inclusiv recreative, ce au presupus aglomerări de persoane venit din zonele afectate?), indicând şi data de 7 martie,

– în data de, 23 martie 2020, prin Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ, pacientul N.A. revine la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, acuzând stări de febră şi tuse seacă. În urma controlului efectuat de medicul de medicină de urgenţă şi de către medicul de la Secţia Boli Infecţioase se decide efectuarea unei investigaţii computer tomograf pulmonar şi internarea în Secţia Boli Infecţioase, cu suspiciunea de infectare cu virusul COVID-19, fiind apoi transferat la Secţia Anestezie şi Terapie Intensivă;

– la completarea CHESTIONARULUI PENTRU EVALUAREA RISCULUI DE ÎMBOLNĂVIRE CU COVID-19, pacientul N.A. răspunde şi de această dată cu DA la întrebarea nr. 3 (Aţi participat în ultimele 14 zile la Conferinţe / intruniri cu participare internaţională sau alte activităţi, inclusiv recreative, ce au presupus aglomerări de persoane venit din zonele afectate?), indicând data de 7 martie şi o locaţie de alimentaţie publică iar la întrebarea nr. 4 (Precizaţi nr. de zile scurse de la contact la momentul prezentării) răspunde cu DA 16 zile (răspuns diferit faţă de celelalte două chestionare completate anterior). 

Facem precizarea că, potrivit metodologiei intocmite de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 16-22.03.2020, Caz suspect avea următoarea descriere:

• Pacient cu infecţie respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, durere gat, scurtarea respiratiei (creşterea frecvenţei respiratorii) care necesită sau nu  spitalizare ,

SI

• In perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a intrunit cel putin unul din următoarele criterii epidemiologice: A avut contact apropiat cu un caz confirmat de COVID-19 SAU  A avut istoric de călătorie internaţională

Pe data de 23 martie 2020 a fost elaborată o nouă metodologie care definea astfel

Caz suspect:

1) Pacient cu infecţie respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei (creşterea ftecvenţei respiratorii) SI fara o alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic SI cu istoric de calatorie sau sedere intr-o tara/regiune cu transmitere comunitara, in perioada de 14 zile anterioare

SAU 2) Pacient cu infectie respiratorie acuta SI care s-a aflat in contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19  in perioada de 14 zile anterioare datei debutului

SAU 3) Pacient cu infectie respiratorie acuta severa (SARI) (febra sau istoric de febra SI tuse S1 scurtarea respiratiei (creşterea fi-ecvenţei respiratorii) SI care necesita spitalizare peste nociple» SI fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic”, se arată în comunicatul trimis de Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a demarat o anchetă internă, solicitând puncte de vedere de la personalul medical implicaţi în acordarea asistenţei medicale pacientului N.A.

Am primit, pe adresa redacției, o solicitare de drept la replică din partea soției pacientului în cauză. Dreptul la replică nu se referă la informațiile pe care noi le-am furnizat, ci la comunicatul postat pe site-ul Spitalulul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Întrucât ne dorim o informare corectă și imparțială, îl vom publica.

”În urmă lămuririlor oferite de Spitalul Județean Neamț în data de 25mart.2020, în legătură cu „presupusa” neacordare de atenție medicală față de soțul meu,infectat cu COVID 19,doresc să ofer atât conducerii SJNT cât și opiniei publice,următoarele precizări: pe data de 18.03,la prima prezentare în cortul de triaj epidemiologic,faimosul chestionar a fost completat de către medic,presupun(nu s-a recomandat și nu avea ecuson),el fiind cel care a bifat răspunsul la toate întrebările.Doresc să precizez că mie,în calitate de însoțitor,nu mi s-a permis accesul în cort(lucru firesc),dar am solicitat din afară cortului să adaug câteva precizări suplimentare față de cele precizate de soltul meu în anamneză făcută de peronalul sanitar.

Astfel, pentru a întări faptul că deși nu ne încadrăm în faimosul chestionar pt.a fi suspecți contact Covid, am făcut precizări clare despre locul meu de muncă (farmacie comunitară de circuit deschis,care presupune prin natură meseriei contact zilnic cu zeci de pacienți posibili contacți) și am insistat asupra faptului că am fost la o petrecere pe data de 7 martie într-o locație din Piatra-Neamț.

Doresc să menționez faptul că în această locație a fost confirmat contact pozitiv Covid care a participat la o petrecere similară pe data de 8 martie. În condițiile în care am făcut aceste precizări,consider că măcar una dintre informații trebuia să stârnească îngrijorarea cadrelor medicale. Din păcate fără probe concrete,noi nu putem demonstra ceea ce soțul meu a declarat în cort și cadrele sanitare au bifat în chestionar.

La a doua prezentare în cortul de triaj epidemiologic(pe 20.03.2020) se pare că cine a completat chestionarul(repet,pacientul doar semnează)a fost mai receptiv la aceleași informații furnizate cu doar două zile în urmă,bifand corect răspunsul la întrebări.

Mă întreb retoric de ce răspunsul pozitiv la întrebarea 3(AȚI PARTICIPAT ÎN ULTIMELE 14 ZILE LA CONFERINȚE/ALTE ACTIVITĂȚi RECREATIVE,etc)nu a declanșat o anamneză corectă,o investigare amănunțită a unui pacient care era la a 2-a prezentare în UPU,căruia i s-a permis accesul în spital,deși era pozitiv,și a contaminat personal sanitar începând de la paznicul instituției până la personal medical?

Nu putem fi acuzați de calcularea unui nr.greșit de zile scurse de la presupuse contacte deoarece noi nu avem garanția că cele scise în cort de către personalul medical în chestionar este în concordanță cu cele declarate de către soțul meu.

Precizez faptul că din documentele medicale care  ne-au fost eliberate la ieșirea din SJNT în seara zile de 20.03 (buletin analize medicale și fișa consultații UPU)lipsește tocmai CHESTIONARUL cu pricina,după care nu am mai primit o copie. Recunosc faptul că o veche zicală populară spune că „mortul se acoperă cu pământ” și SPITALUL cu hârtii. Dacă cei de la conducere au înțeles să apere reputația profesională a cadrelor medicale prin aceste artificii îmi întărește convingerea că niciodată lucrurile nu vor avea o evoluție favorabilă și mereu vor ” matura gunoiul sub covor”, este mesajul transmis de soția pacientului din Neamț.

Articolul precedentSoția unui pacient confirmat pozitiv cu virusul COVID-19 este farmacistă. Din motive de precauție, acționarul lanțului de farmacii a decis închiderea temporară a acelui punct de lucru
Articolul următorAl doilea deces în Neamț din cauza coronavirusului