După ce duminică, 30 iunie, la Cetatea Neamț ediția a XLVI-a a fost deschisă de concertul  Orchestrei Simfonice București, a doua zi a „Vacanțelor Muzicale” 2019 programează primele evenimente artistice la Piatra-Neamț.

De la ora 18:30, Sala Multimedia din cadrul Teatrului Tineretului, găzduiește vernisajul expoziției „Pierdut printre himere” a artistului plastic romașcan Cristinel Ionel Prisacaru. Despre pictor și creațiile sale va vorbi criticul de artă Lucian Strochi.

Jumătate de oră mai târziu, melomanii sunt invitați în sala mare de spectacole a T.T.-ului, acolo unde Bianca Manoleanu, Remus Manoleanu, Stanca Manoleanu și Roman Manoleanu vor susține recitalul vocal-cameral intitulat MUZICA ÎN FAMILIE.

Seara va fi încheiată în aer liber, în Piața Turnului, de concertul orchestrei bucureștene „Camerata Classica”, cu flautistul Cătălin Oprițoiu solist.

La toate aceste evenimente, accesul publicului este liber.

***

„PIERDUT PRINTRE HIMERE”, EXPOZIŢIE CRISTINEL IONEL PRISACARU LA „VACANŢE MUZICALE”

CRISTINEL IONEL PRISACARU

Este, din 2010, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A absolvit Liceul de Artă „Victor Brauner” Piatra-Neamţ (1997), Şcoala de Pictură Bisericească în cadrul Patriarhiei Ortodoxe Române, Bucureşti (1998) şi Facultatea de Arte Plastice Decorative şi Design a Universităţii de Artă „George Enescu” Iaşi, Secţia pictură murală (2002).

A debutat pe simeze în 2003, cu două „personale” de grafică şi pictură, la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman Roman, respectiv Pătrat – expoziţie personală de pictură la Galeriile de Artă „N. N. Tonitza”, Bârlad.De atunci şi până în prezent a acumulat în portofoliul artistic multe prezenţe în galeriile de artă din ţară, cu precădere în zona Moldovei – Tecuci, Piatra-Neamţ, Iaşi, Bacău, Suceava. A fost invitat să expună lucrările sale şi peste hotare: Biella (Italia) – 2004, Balcic (Bulgaria) – 2013, Santa Croce, Florența (Italia) – 2018.

Valoarea sa artistică a fost recunoscută de specialiştii din domeniu, în decursul anilor primind multe premii şi distincţii: Diplomă de merit – Gala Ambasadorilor nemțeni, ediția a II-a, Piatra Neamț, 2018; Diplomă de Excelență și Titlul de Membru de Onoare – Seara basarabeană, ediția a II-a, Roman, 2016; Diplomă de Excelență pentru Pictură – Tabăra de creație artistică „Izvorul Tămăduirii”, ediția a IV-a, Bălușești, Neamț, 2016; Certificat de participare – Omagiu pictorului „Constantin Filimon”, ediția I, Piatra Neamț, 2015; Diplomă de Excelență – Anuala de Pictură, Grafică și Sculptură, ediția a X-a, Roman, 2014; Trofeu și Diplomă de Excelență – Gala Excelenței Romașcane, secțiunea Cultură, Roman, 2014; Diplomă de Excelență – Bienala Națională de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, Piatra Neamț, 2013; Trofeul „Nisiparnița” și Premiul pentru Pictură – „Clepsidre irizate – pictor Gheorghe Iliescu”, Roman, 2013.

Grafician de talent, a fost cooptat să colaboreze în diverse proiecte artistice, realizând grafică pentru mai multe volume, precum şi o serie de sigle pentru diverse instituţii de sta sau particulare din zona municipiului Roman. Dintre cărţile care conţin grafică marca Prisacaru amintim: volumele de versuri „Paznicii pereţilor” de Cornel Paiu, „Moartea florii de iasomie” de Iuliana Ivan, „Cu tine sub stele” de Diana Maria Tendeleu, „Tabor” de Cornel Paiu.

Este membru fondator şi membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Culturale Clepsidra, Roman.

MUZICA ÎN FAMILIE

BIANCA LUIGIA MANOLEANU

A absolvit Academia de Muzică din Bucuresti, perfecţionându-se în studiul vocal cu Emilia Petrescu. Urmând linia repertorială a acesteia, aprofundează repertoriul de lied universal şi românesc.

Absolvirea la Viena a cursului de măiestrie sub îndrumarea mezzosopranei Christa Ludwig îi aduce aprecieri din partea acesteia: „a fost minunat să cunosc arta şi cântul dumneavoastră suav”.

Colaborează cu orchestrele filarmonicilor din Bucureşti şi din ţară, susţine numeroase concerte vocal-simfonice în compania unor prestigioase formaţii în Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Japonia.

Susţine numeroase recitaluri cu prime audiţii româneşti şi lucrări contemporane din repertoriul universal. Este prezentă în festivalurile muzicale din Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Craiova, Iaşi, Constanţa, Bacău, precum şi în festivaluri de muzică contemporană – „Simn”, „Meridian”, „Cluj Modern”, „Timişoara Muzicală”.

După anul 2000 este prezentă cu recitaluri de muzică românească în toate ediţiile Festivalului „George Enescu”, la Bucureşti.

În 2006, susţine ca solistă a ansamblului „Romanian Baroque Orchestra”, sub conducerea lui Alison Bury, un lung turneu de concerte la Londra, Paris, Bruxelles, Luxemburg, Amsterdam.

Alături de orchestrele filarmonice din Satu-Mare, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, susţine concerte în Germania, Franţa, Italia, Belgia, Marea Britanie, Ungaria, cu un bogat repertoriu  vocal-simfonic din creaţia lui Händel, Haydn, Beethoven, Mozart, Gounod, Verdi.

În paralel cu activitatea artistică, activează ca profesor universitar doctor la Departamentul de Canto şi Artele Spectacolului Muzical din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică. Între 2008 și 2016, este Decan al Facultăţii de Interpretare de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

A publicat două cărţi pe tema sa predilectă – liedul românesc: „Direcţii poetice în creaţia românească de lied a secolului XX” şi „Călătorie în lumea poetică a liedului românesc contemporan”.

În anul 2010 a primit Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român.

În 2011 i s-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer

În anul 2013 a primit „Premio alla cultura” în cadrul Festivalului de Muzică Sacră de la Novara, Italia.

REMUS MANOLEANU

S-a născut în 1949 la Alba Iulia. A absolvit Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, clasa de pian a doamnei Valeria Taban. A crescut în ambianţa de elevată preocupare pianistică şi artistică a familiei Ecaterina şi Maria Fotino.

A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti în 1972, unde a lucrat cu Ovidiu Drîmbă, Gabriel Amiraş şi Gheorghe Halmoş.

Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti.

A câştigat, în 1972, bursa naţională „George Enescu”.

Are la activ cursuri de specializare la Conservatorul „P. I. Ceaikovski” din Moscova, cu profesorul S. Neuhaus.

Este doctor în muzică.

În prezent este conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

A participat la numeroase festivaluri, dintre care le amintim pe cele de la Basel, Oldenburg, Berlin, São Paulo, Londra, Dublin.

Concertează curent  în România şi în străinătate (Marea Britanie, Brazilia, Coreea de Nord, Rusia, Germania, Olanda, Franţa, Siria, Statele Unite).

La sugestia şi îndemnul celebrului pianist Dan Grigore, a jucat de zeci de ori în spectacolul „Hamlet”, la Teatrul Municipal „Lucia Sturza Bulandra”, în regia lui Alexandru Tocilescu, având rolul muzical (pianistic) al lui Hamlet.

A înregistrat peste trei mii de minute pentru Radiodifuziunea Română

I-au fost dedicate sau a cântat în primă audiţie absolută numeroase concerte pentru pian şi orchestră, piese pentru pian solo sau lieduri (cântece) pentru voce şi pian.

A înregistrat muzică contemporană românească la Casa de Discuri „Electrecord”.

Membru Fondator al Festivalului şi Concursului Naţional de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”- Slobozia

A publicat în anul 2008, la Editura U.N.M.B., două cărţi: „Muzica sub semn ludic” şi „Paradigme ludice in muzica românească”.

În anul 2010 a primit Premiul de Excelenţă în Interpretare al Forumului Muzical Român.

Stanca Maria Manoleanu

Născută într-o familie de muzicieni, începe studiul pianului la vârsta de şase ani. Debutează în viaţa artistică susţinând recitaluri şi concerte alături de orchestrele Filarmonicilor din Timişoara şi Bacău. Obține numeroase premii la concursurile de specialitate.

Este licenţiată în Interpretare Muzicală, specializarea pian. A absolvit masteratul în arta vocală la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (cu prof. Eleonora Enăchescu) și la „Haute École de Musique de Genève”.

În prezent este solistă a Operei Naționale București.

A urmat cursuri de măiestrie susţinute de către mari personalităţi ale scenei lirice, printre care Giuseppe Sabbatini şi Renato Bruson la „Accademia Musicale Chigiana di Siena”, în anii 2010 şi 2011, Barbara Hendricks, în Gothenburg (2010), şi Anna Tomowa-Sintow, la Academia „Mozarteum” din Salszburg (2011).

Debutul pe scena Operei Naţionale din Bucureşti are loc în cadrul Zilelor Operei Europene, unde interpretează rolul Donnei Anna din opera „Don Giovanni”, de Mozart, spectacol realizat în coproducţie cu Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

ROMAN MANOLEANU

A absolvit Liceul de muzică „George Enescu”, sub îndrumarea profesoarei Lucia Teodorescu, apoi Unversitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa conf. univ. dr. Viniciu Moroianu. A urmat un stagiu de doi ani la „Royal Conservatory” din Bruxelles, cu Michail Faerman.

A susţinut recitaluri la Universitatea Naţională de Muzică, la Ateneul Român din Bucureşti, la Ploieşti, Cluj-Napoca, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, de asemenea la Bruxelles (Belgia) şi Haren (Olanda).

A participat la cursuri de măiestrie cu Ian Hobson, Tamas Vesmas, Elisso Wirsaladze.

A obținut titlul de Doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică, sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu.

Cariera concertistică este îmbinată cu cea de profesor de pian la Liceul Național de Muzică „George Enescu”, dar și cu cea de actor și realizator de spectacol („Un bel di – Beldie”, 2018).

CAMERATA CLASSICA

ORCHESTRA „CAMERATA CLASSICA” BUCUREŞTI

Din 2007, „Camerata Classica”  este o certitudine artistică la nivel european.

Orchestra „Camerata Classica” este un proiect inițiat de instrumentiști de elită ai orchestrelor din București. Muzicieni acestei orchestre dau viață și valoare cunoștintelor acumulate în aceste lungi perioada de căutare a esenței interpretative, în încercarea de autodepășire a propriilor limite și trăiri, prin abordarea unor noi stiluri și emoții transpuse pe acodurile muzicii clasice.

Din dorința de a promova arta interpretativă și muzica clasică, proiectul a avut o intensă activitate concertistică. „Camerata Classica” a concertat pe scene importante, precum Ateneul Român, Sala Radio și Sala Auditorium – Muzeul Național de Artă. A participat în diverse festivaluri naționale și internaționale dintre care amintim Festivalul „Mozartissimo”.

Orchestra „Camerata Classica” este alcătuită din douăzeci de muzicieni. La acest nucleu, în funcție de repertoriul abordat, se adaugă instrumentele de suflat și percuție.

Abordează lucrări din repertoriul preclasic și clasic, romantic timpuriu sau contemporan.

Articolul precedent50 de șoferi, lăsați pietoni în acest weekend (FOTO)
Articolul următor107 absolvenți de liceu din Neamț au spus ”pas” probei scrise la limba şi literatura română