Sâmbătă, 15 septembrie, la sediul Instituției Prefectului – Județul Neamț, a avut loc videoconferința organizată de Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, având ca temă lansarea portalului web ro-alert.ro.

La această videoconferință au fost desemnați, din partea Instituţiei Prefectului – Județul Neamț, subprefectul Doru Ungureanu, secretarul Cancelariei Prefectului Ionel Iordache, iar din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al Județului Neamț, inspectorul șef, col. Ioan Nițică și purtătorul de cuvânt, slt. Adrian Rotaru.

Scopul portalului de avertizare în situaţii de urgenţă ro-alert.ro este avertizarea populaţiei cu privire la fenomene meteo extreme, inundaţii, în caz de cutremur sau chiar un atac terorist, prin telefonul mobil.

În perioada 17-27 septembrie va avea loc testarea naţională a sistemului de avertizare telefonic RO-ALERT.

Lansarea portalului web ro-alert.ro reprezintă o nouă etapă în procesul de punere în funcțiune a aplicației RO-ALERT de avertizare și alarmare a populației în situații de urgență. Informarea populației privind funcționarea aplicației RO-ALERT este necesară pentru continuarea testelor la nivel regional și național, care sunt programate în perioada următoare.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

Portalul informativ cuprinde următoarele secțiuni:

Prezentarea sistemului RO-ALERT:
– Configurare telefon
– Standarde – oferă informații privind tehnologia Cell Broadcast
– Întrebări frecvente
– Instalează aplicația DSU
– Contact

Secțiunea „Configurare telefon” asigură informații complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile în toate rețelele, astfel încât publicul să poată recepționa mesajul pe telefonul mobil de care dispune. Sistemul utilizează infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat.

Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului.

Secțiunea “Întrebări frecvente” oferă răspunsuri la întrebări legate de sistemul RO-ALERT, acoperind detalii tehnice, reguli de comportament în cazul recepționării mesajelor de avertizare. În plus, portalul ro-alert.ro asigură conexiunea cu celelalte surse de informare puse la dispoziție de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Sistemul RO-ALERT este implementat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Articolul precedentDezamăgire în echipa CSM Ceahlăul în urma înfrângerii de la Miroslava
Articolul următorZimbru filmat încercând să impresioneze turma de femele (VIDEO)