În primele 5 luni ale acestui an, echipa pirotehnică din cadru Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț a executat 41 de misiuni pirotehnice.
Dintre acestea 39 au fost misiuni de asanare și două misiuni de distrugere.
În această perioadă au fost descoperite 147 de muniții și elemente de muniție (proiectile, grenade, lovituri de aruncător, bombă de aviație, cartușe etc).
PENTRU EVITAREA CATASTROFELOR SAU A SURPRIZELOR NEPLACUTE CARE POT APARE PE TIMPUL UNEI EXCURSII, LA SAPAREA FUNDATIEI PENTRU RIDICAREA LOCUINTELOR, CAND EFECTUATI LUCRARI AGRICOLE SI IN ALTE IMPREJURARI, DACA DESCOPERITI MUNITII SAU ALTE OBIECTE CARE VI SE PAR SUSPECTE, ACTIONATI ASTFEL :
- Nu atingeti, nu loviti si nu miscati munitia descoperita;
- Nu demontati din curiozitate elementele componente ale munitiei descoperite;
- Nu introduceti n foc munitiile si nu faceti foc n apropierea lor;
- Nu ridicati, nu transportati sau introduceti munitiile neexplodate n ncaperi, locuinte sau gramezi de fier vechi;
- Nu aruncati la fier vechi si nu predati la societatile colectoare munitiile;
- Nu lasati copiii sa se joace cu asemenea munitii;
- Lasati o persoana n zona pentru a supraveghea munitia pna la sosirea organelor specializate si indicati locul unde a-ti descoperit munitia respectiva.
Cand se executa lucrari si se depisteaza, cu ocazia sapaturilor, munitii neexplodate, se sisteaza imediat lucrarile, se indeparteaza intregul personal din zona periculoasa si se anunta organele de interventie (politie, protectia civila).
NEUTRALIZAREA SI DISTRUGEREA MUNITIILOR SE EXECUTA NUMAI DE CATRE SUBUNITATILE PIROTEHNICE CARE AU PREGATIREA SI DOTAREA CU APARATURA SPECIALA PENTRU ACEASTA MISIUNE PERICULOASA.