În contextul actual, se subliniază tot mai mult importanța tehnologiei și digitalizării în furnizarea serviciilor publice. Experiența recentă a arătat beneficiile semnificative pe care le aduce digitalizarea, în special în perioada stării de urgență. Astfel, extinderea acestei practici la nivelul instituțiilor a devenit o prioritate.

Digitalizarea oferă eficiență și predictibilitate și implică reducerea interacțiunilor directe cu funcționarii publici și îmbunătățirea modului în care oamenii interacționează cu instituțiile publice.

Transformarea instituțiilor publice prin digitalizare aduce beneficii semnificative în ceea ce privește eficiența și transparența. Aceasta ar trebui să fie considerată unul dintre pilonii dezvoltării oricărei comunități inteligente. Digitalizarea optimizează activitatea instituțiilor publice la nivel intern, între instituții și în relația cu cetățenii.

Prin intermediul transparenței implicate, digitalizarea sporește responsabilitatea autorităților față de comunitate. Accesul la informații publice în format digital, tranzacțiile electronice, completarea formularelor online, plata online a taxelor și impozitelor, sau depunerea electronică a documentelor către administrația publică devin metode normale de interacțiune.

În acest sens, la nivelul județului Neamț, a fost implementat proiectul ”DERB – Digitalizare pentru Eficientizare și Reducerea Birocrației”, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020.

Valoarea totală a proiectului este de 3.967.568,98 lei din care contribuție Județul Neamț 79.351,38 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE 3.372.433,63 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național 515.783,97 lei.    

Durata proiectului a fost de 19 de luni, până la data 27.11.2023.

Obiectivul general al proiectului a urmărit “Creșterea calității și transparenței procesului administrativ la nivelul Județului Neamț prin continuarea implementării de măsuri de simplificare a procedurilor administrative și reducere a birocrației pentru cetățeni, atât din perspectiva back-office (adaptarea procedurilor interne de lucru, digitalizarea arhivelor), cât și front-office pentru serviciile publice furnizate aferente competențelor partajate ale administrației publice locale.”

Articolul precedentȘeful ANPC, la un pas să fie luat la bătaie într-o piață din București: „Nu îmi e frică de tine, hai să ne omorâm!” – VIDEO
Articolul următorOficial BNR, anunț sumbru pentru afaceri: „Va crește numărul insolvențelor”