În fiecare an, la 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă (SSM) pentru a promova la nivel mondial prevenirea accidentelor şi a îmbolnăvirilor profesionale. Acest eveniment reprezintă, în fapt, o campanie de informare/sensibilizare pentru a focaliza atenţia internaţională asupra tendinţelor în domeniul SSM. 

Însă 28 aprilie este şi o zi în care mişcarea sindicală din lume comemorează Ziua internaţională a lucrătorilor decedaţi şi răniţi în timpul muncii. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, se organizează simultan campanii de conştientizare şi informare în întreaga lume.

Anul acesta, întreaga omenire a fost marcată/preocupată de pandemia Covid-19, care a forţat la maximum sistemele de sănătate şi a expus deficienţele majore privind sănătatea la locul de muncă din întreaga lume, punând sub semnul întrebarii inclusiv drepturi fundamentale cum ar fi dreptul la muncă sau la sănătate.

Pandemia demonstrează de ce sănătatea şi siguranţa trebuie să fie un drept pentru toţi cei care lucrează. Să nu uităm ca printre cele peste 25.000 de decese cauzate de        COVID-19 în România, se află nenumăraţi lucrători, în profesii medicale şi nu numai, care s-au infectat la locul de muncă. De aceea sănătatea şi siguranţa trebuie să rămână o prioritate absolută în perioada imediat următoare, dar şi în anii care vin. Preocupările noastre curente trebuie menţinute în continuare pentru îmbunătăţirea cadrului legal, monitorizarea respectării acestuia, colectării de date, desfăşurării unor acţiuni de informare, conştientizare şi modelare a unor comportamente adecvate perioadei dificile în care trăim.

Pe lângă problemele create de pandemie, menţionăm preocuparea noastră de a face faţă altor provocări cu efecte negative asupra sănătăţii şi siguranţei în muncă. Dintre care amintim munca la domiciliu sau de oriunde (telemunca) ce determină creşterea sedentarismului, a violenţei în familie, a riscurilor psihosociale, a stresului şi a afecţiunilor musculo-scheletice.   

În judeţul Neamţ în anul 2020, numărul accidentelor de muncă a scăzut cu 23,4% faţă de anul 2019 (în termeni absoluţi nr. accidentelor a scăzut de la 94 la 72), iar numărul accidentelor mortale de muncă a scăzut cu 25% (în termeni absoluţi de la 8 la 6). Această scădere se datorează în primul rând diminuării activităţilor economice, şi, să spunem, reprezintă efectul pozitiv al pandemiei. Pe de altă parte pandemia a determinat închiderea unor unităţi, desfiinţarea unor locuri de muncă, scăderea veniturilor, iar locurile de muncă au devenit tot mai nesigure. De asemenea, datorită utilizării pe scară largă a dezinfectanţilor constatăm creşterea riscului chimic asociat acestora.    

Ca în fiecare an Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ se alătură OIM şi altor organizaţii internaţionale, instituţiilor şi autorităţilor naţionale care sunt active în promovarea securităţii şi sănătăţii în muncă. Vizăm în continuare conştientizarea angajatorilor, a lucrătorilor şi a altor părţi responsabile pentru securitatea şi sănătatea în muncă din judeţul Neamţ în contextul unei lumi care se schimbă sub ochii noştri.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, promovează securitatea şi sănătatea în muncă prin participarea la acţiunile organizate de organizaţii şi angajatori mai ales în mediul online. Spre exemplu, considerând că vaccinarea reprezintă o speranţa în promovarea sănătăţii inclusiv la locul de muncă caracteristică a acestei perioade, amintim sprijinul pe care l-am acordat COMITETULUI NAŢIONAL DE COORDONARE A ACTIVITĂŢILOR PRIVIND VACCINAREA         ÎMPOTRIVA SARS-CoV-2, pentru derularea acţiunii de vaccinare prin intermediul agenţilor economici. În acest sens,chiar în aceste zile am difuzat prin mijloce electronice un set de documente tuturor agenţilor economici aflaţi în bazele noastre de date cu peste 50 de lucrători.  

Încurajăm şi sprijinim orice manifestare din judeţul Neamţ menită să atragă atenţia asupra semnificaţiei zilei de 28 Aprilie – Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă.

Sursa: Realitatea de Neamt

Articolul precedentSăptămâna Patimilor. Miercurea Mare, Trădarea lui Iisus pentru 30 de arginți
Articolul următorAlegeri locale în 30 de comune și orașe din România