Îți place să fumezi sau să mănânci un fruct imediat după masă? Aceste obiceiuri pot să-ți perturbe serios digestia și sănătatea!

După o masă copioasă, maojritatea dintre noi suntem tentați să ne întindem pe capanea, să vizionăm un film sau să fumăm o țigară. Însă, aceste lucruri care par inofensive la o primă vedere, se pare că sunt foarte nocive pentru sănătate dacă sunt făcute imediat după masa, scrie eva.ro. 

Iată o listă cu 6 lucruri pe care nu trebuie să le faci imediat după ce ai mâncat:

1. Nu consuma fructe după masă!

Este bine să laşi să treacă măcar 2-3 ore între masa principală şi gustarea compusă din fructe. De regulă, fructele consumate imediat după masă favorizează balonarea şi gazele intestinale, deoarece ele stagnează în intestin până se digeră alimentele de la masa principală.

Acest lucru va determina fermentarea lor şi apariţia simptomelor supărătoare de abdomen umflat şi uneori chiar dureros. 

Este de preferat să consumi fructele dimineața pe stomacul gol sau să laşi măcar 2-3 ore între masa principală şi gustarea care cuprinde un fruct. 

2. Nu fuma după ce ai mâncat!

Fumători sau nefumători, cu toții suntem conștienți de faptul că țigările sunt foarte nocive pentru sănătate. Cu toate acestea, multă lume alege să nu renunțe la fumat. Cercetătorii avertizează că fumatul imediat după ce ai mâncat poate să fie foarte periculos. Este recomandat să aștepți câteva ore după masă înainte de a aprinde o țigară, deoarece acestea conțin nicotină care se leagă de oxigenul în exces care este esențial pentru digestie.

Astfel vei permite o absorbție mai bună a substanțelor cancerigene care se regăsesc în fumul de țigară. Potrivit unor studii, fumatul imediat după masă este echivalent cu 10 țigări aprinse deodată. Să nu uităm că acest obicei nociv crește riscul de cancer la plămâni și colon. 

3. Nu te spăla imediat pe dinți!

Spălatul pe dinți imediat după ce ai mâncat poate să afecteze smalțul dinților. De aceea, specialiștii recomandă o perioadă de pauză de o jumătate de oră între terminarea mesei și folosirea periuței dentare. 

4. Nu trebuie să faci duș după ce ai mâncat

Imediat după masă, stomacul are nevoie de o cantitate mare de sânge pentru a digera în mod optim alimentele ingerate. Dacă faci duș imediat după ce ai mâncat, circulația sanguină va fi redirecționată către mâini și picioare, astfel că digestia ta va fi încetinită conducând la dureri de stomac. 

5. Nu te pune la somn imediat după masă!

Dacă mergi direct la somn după ce ai mâncat cina este foarte posibil să te confrunți cu senzație de disconfort abdominal, balonare sau să dormi foarte prost. În plus, pot să apară arsurile stomacale pe timpul nopții.

Un studiu arată că persoanele care mănâncă cu câteva ore înainte de somn au un risc mai mic de a face accident vascular cerebral.

6. Nu consuma ceai imediat după masă!

Acest obicei împiedică absorbția fierului, deoarece ceaiul conține acid tanic care se leagă de proteinele și de fierul rezultate în urma ingestiei de alimente. Dacă bei ceai imediat după masă vei reduce cu 87% absorbția fierului, iar acest lucru poate conduce la anemie, stări de amețeală, dureri în piept, oboseală cronică și stare generală de slăbiciune. 

Articolul precedentCel mai sănătos aliment din lume – Puțină lume știe că ar merita introdus în dieta noastră zilnică pentru beneficiile sale
Articolul următorLucian Bode: Un moment de cumpănă, nu numai pentru România, ci și pentru Uniunea Europeană