Mai mulți specialiști au analizat riscurile pe care le reprezintă folosirea armei nucleare și a armelor chimice în războiul dintre Ucraina și Rusia.

 

Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice inclusiv în state membre NATO. Avertismentul vine de la Christo Grozev, directorul publicației de investigație Bellingcat. Președintele rus ar putea recurge la un atac nuclear în cazul în care ar pierde războiul din Ucraina, spune un alt jurnalist de război. Părerile împărțite vin după ce Vladimir Putin a ordonat ca arsenalul nuclear să fie pregătit, după sancțiunile economice primite de Rusia. 

„Ordon ministrului apararii si sefului Statului Major sa plaseze fortele de descurajare ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă”, a spus Vladimir Putin după primele zile de război în Ucraina.

 

Statele din întreaga lume sunt în alertă, după ce Vladimir Putin a ordonat ca arsenalul nuclear să fie pregătit, ca răspuns la sancțiunile economice primite de Rusia de la începutul războiului. 

„Serghei Șoigu, ministrul Apărării, vorbeste despre mercenari privați ai Statelor Unite care folosesc arme chimice în Ucraina.Și îmi e teamă că toate astea pot fi folosite ca un pretext pentru folosirea de arme chimice în interiorul Ucraine”, spune SHASHANK JOSHI jurnalist de război „The Economist”.

 

Un alt jurnalist specializat în investigații vine cu altă teorie. Armele nucleare ar putea fi folosite împotriva statelor NATO care ajută Ucraina.

„Cred că nu poate face acest lucru în Ucraina. Pentru că nimeni din Rusia nu va înţelege sau justifica aşa ceva. Mai mult, dacă el vrea să aibă sub control acest teritoriu, atunci nu are nevoie de asta. Mă tem că este gata să folosească arme tactice nucleare împotriva ţărilor care ajută Ucraina, inclusiv ţări membre NATO. (…) Îmi este într-adevăr teamă că el s-ar putea răzbuna pe Polonia”, a avertizat jurnalistul bulgar Christo Grozev, directorul executiv al grupului media internaţional de investigaţii Bellingcat.

Unul dintre motivele pentru care Vladimir Putin ar recurge la arme nucleare ar fi să piardă războiul în Ucraina, spune editorul adjunct al publicației „The Economist”.

„Dacă va considera că Vestul trimite prea multe arme, atunci răspunsul lui este escaladarea. Și este dispus să escaladeze mai mult decât toți oponenții lui, ca sa îi intimideze și să renunțe.”, a declarat EDWARD CARR- editor adjunct „The Economist”.

 

Rusia deține cel mai mare număr de focoase nucleare din lume. Dispune de 4.447 de astfel de arme, potrivit Bulletin of the Atomic Scientists. 

Articolul precedentZI ISTORICĂ în România: Numărul 2 de la Casa Albă vine la București în contextul RĂZBOIULUI. Kamala Harris, față în față cu Klaus Iohannis
Articolul următorRăzboi Ucraina, ziua 16. Putin schimbă planul: convoiul lung de 64 de km SE REGRUPEAZĂ. Incendiu puternic lângă o instalație nucleară – LIVE TEXT