Dunărea scade văzând cu ochii de la o zi la alta. În mijlocul fluviului au apărut adevărate dune de nisip. Hidrologii spun că ne confruntăm cu o situație fără precedent, când debitul este la mai puțin de jumătate față de normalul perioadei.
Patru județe din sudul țării nu mai pot fi irigate din cauza nivelului scăzut al Dunării. O recunoaște chiar ministrul Agriculturii, Petre Daea. Din cauza secetei, nivelul Dunării a scăzut atât de mult încât au apărut insule de nisip în mijlocul fluviului.
„În urma cu doar o luna, daca statea aici as fi avut apa pana peste genunchi, iata ca din cazua secetei, nivelul Dunarii a scazut fara precedent, iar acum stau pe pamant solid.
Debitul Dunării este la un minim istoric, cel mai mic din ultimii 70 de ani.
„Acum cativa ani de zile, copil fiind, pe aici ne plimbam cu barcile. Oamenii veneau innot aici. Noi nu ne mai putem iriga culturile. Culturile noastre sunt deja compromise. Indiferent daca ar creste dunarea si am putea iriga. Noi nu o sa putem face absolut nimic decat sa pregatim solurile pentru culturile viitoare din toamna ca sa le putem insamanta. Circulația a fost interzisa, nu mai pot circula pentru ca exista riscul sa ramana pe un banc de nisip si la momentul in care debitul va creste sa incurce circulatia”, a spus un trecător.
Debitul Dunării la intrarea în țară este de 1900 mc pe secundă, fiind mult sub media multi-anuală a lunii iulie, de peste 5.500 mc pe secundă.
Anamaria Agiu, Apele Române: „În acest moment, putem sa spunem ca exista o rezerva de nivel pentru centrala de la cernavoda de 38 de cm sufiecienta pentru funcționare, 38 de cm pana la prima treapta de avertizare”.
Specialiștii spun că debitele vor fi în continuare în scădere din cauza lipsei de precipitații.