La data de 11 februarie, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe raza localității Gherăiești.
Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un tânăr de 20 de ani, din Gherăiești, conducea un autoturism pe strada Vasile Alecsandri din localitate, a surprins și accidentat un bărbat de 79 de ani, care se deplasa, în calitate de pieton, pe partea dreaptă a părții carosabile.
În urma impactului, persoana vătămată nu a solicitat îngrijiri medicale, fapt pentru care a fost condusă la domiciliu de către conducătorul auto. Ulterior, soția bărbatului a solicitat intervenția unui echipaj medical pentru acordarea de îngrijiri medicale.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție.
POLIŢIŞTII ATRAG ATENŢIA!
Respectarea normelor juridice implică în mod necesar cunoaşterea acestora, cu atât mai mult cu cât invocarea motivului necunoaşterii legii nu este o scuză care să absolve de răspundere. Cunoscând faptele care contravin legii, se poate evita implicarea în săvârşirea unor infracţiuni.
Potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.
Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.
De asemenea, conform prevederilor Codului Penal, părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.