Oficiul pentru Protecția Consumatorului Neamț a desfășurat acțiuni de consiliere a operatorilor economici care participă la târgurile de Crăciun organizate în cele două municipii ale județului Neamț.
Pentru operatorii economici care participă la Târgul de Crăciun 2019 organizat în Municipiul Roman, sub denumirea “SĂTUCUL LUI MOȘ CRĂCIUN” , acțiunea de consiliere a avut loc în dată de 12.12.2019. Operatorii economici participanți la Târgul de Crăciun organizat în Municipiul Piatra Neamț au fost invitați în dată de 16.12.2019 la sediul CJPC Neamț.
”Agenții economici au fost consiliați cu privire la modul în care trebuie să își desfășoare activitatea de comercializare de bunuri și prestări de servicii, conform legii, astfel încât consumatorii să se bucure de atmosfera sărbătorilor de iarnă în condiții de siguranță.
Atragem atenția asupra faptului că operatorii economici au obligații privind corecta informare a consumatorilor cu privire la caracteristicile produselor sau serviciilor oferite, prin etichetele de produs sau cele de prezentare, afișarea prețurilor, afișarea la loc vizibil a denumirii operatorului economic și a plachetei cu Telefonul Consumatorilor.
În cazul produselor alimentare comercializate vrac, important este să fie menționat prețul pe unitatea de măsură, lei/kg sau lei/litru și informații privind ingredientele cu efect alergen.
De asemenea, trebuie transmise informații corecte privind ofertele promoționale cu referire la data de debut sau data până la care oferta este valabilă, prețul nou alături de prețul vechi barat și sintagma „în limita stocului disponibil”.
Totodată operatorii economici trebuie să acorde atenție sporită modului de transport, depozitare și manipulare a produselor comercializate astfel încât produsele să nu fie supuse unor diferențe termice care ar putea conduce la alterarea acestora”, informează OPC Neamț.
Sfaturi pentru consumatori:
– să verifice ambalajul și eticheta produsului;
-să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate.
– să verifice existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare; acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucțiuni și precauții;
-să verifice modul de respectare a condițiilor igienico-sanitare la comercializarea produselor alimentare și prestarea serviciilor de alimentație publică;
-să solicite bonul de cumpărare și să îl păstreze. Orice reclamație legată de un produs sau serviciu trebuie semnalată, mai întâi, operarorului economic și, în caz de nerezolvare, structurii CJPC Neamț direct la sediu sau pe site-ul ANPC unde este formularul pentru reclamații online..