Majoritatea oamenilor au între 10 și 40 de alunițe pe corp. Ele apar mai frecvent pe zonele expuse des la razele solare. Majoritatea alunițelor sunt inofensive, dar unele se pot transforma în cancer de piele. Află ce sunt alunițele, de câte tipuri sunt și cum arată cele alarmante.

Pielea este cel mai mare organ din corp, așa încât nu trebuie să ne alarmeze dacă alunițele sunt numeroase. Majoritatea oamenilor au între 10 și 40 de alunițe la vârsta adultă, iar acest număr este considerat normal, potrivit informațiilor publicate de centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA.

Medicii dermatologi recomandă examinarea pielii o dată pe lună pentru a observa dacă pe corp au apărut alunițe noi sau dacă cele existente și-au modificat aspectul. Analizează cu atenție mai ales alunițele care se află pe zone de piele expuse frecvent la soare, precum fața, brațele, mâinile, picioarele (în cazul femeilor) și pieptului. 

Alunițele care apar după vârsta de 30 de ani sunt mai periculoase din perspectiva riscului de malignizare, potrivit medicilor de la Cleveland Clinic. 

Cât despre aspect, trebuie să te îngrijoreze alunițele care arată diferit de celelalte de pe piele – altfel spus, „rățușca cea urâtă“ dintre alunițe. Mergi la dermatolog dacă observi o modificare a culorii, grosmii, formei sau dimensiunii.

Medicii recomandă o metodă simplă de examinare a alunițelor de pe piele numită ABCDE, literele fiind repere ale unor criterii de depistare a melanomului malign:

A – Asimetrie. Se referă la situația în care jumătatea unei alunițe nu are o formă identică cu cealaltă;

B – Borduri neregulate. Când marginile unei alunițe sunt neregulate sau estompate, este un semnal de alarmă;

C – Culoare neomogenă. Un alt semnal de alarmă este o culoare neuniformă, cu mai multe nuanțe în aceeași aluniță – roșcat, maro, negru, alb sau roșu;

D – Diamentrul. Orice aluniță mai mare decât radiera unui creion (aproximativ 6 milimetri) trebuie investigată;

E – Evoluția. Dacă alunița devine proeminentă după ce multă vreme a fost plană sau suferă alte modificări într-o perioadă scurtă de timp, trebuie să mergi la dermatolog pentru investigații.

Pentru prevenirea cancerului de piele, împreună cu examinarea pielii, este important să limitezi expunerea la soare sau să folosești protecție solară în fiecare zi. Mergi periodic la controale dermatologice, mai ales dacă ai pielea deschisă la culoare, dacă ai multe alunițe pe corp sau dacă ai rude apropiate diagnosticate cu melanom malign. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Articolul precedentUE are în plan ca șoferii de peste 70 de ani să primească permise de conducere cu valabilitate de maximum 5 ani
Articolul următorCe este otita și cum se tratează