Marți, 02.04.2019, pompierii militari nemțeni, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și lucrătorii silvici, au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 7 incendii de vegetație uscată, resturi vegetale, litieră și cioate uscate din fondul forestier, care au afectat o suprafață de aproximativ 15 hectare.

Acestea s-au produs în localităţile: comuna Dobreni, mun. Roman – str. Griviței, comuna Alexandru cel Bun – sat Scăricica, mun. Roman – str. Islazului(2), comuna Pâncești, orașul Târgu Neamț – în zona DN15C.

Au fost şi situaţii când incendiile de vegetație uscată s-au propagat la construcţii, bunuri și fondul forestier, cum ar fi:

Incendiul din comuna Alexandru cel Bun, sat Scăricica, anunțat la “112” la ora 12:41, care s-a propagat la anexele unei gospodării învecinate, unde au ars o magazie de lemne cu suprafața de aproximativ 100 metri pătrați, realizată din lemn cu învelitoare din draniță, acoperișul bucătăriei de vară pe o suprafață de cca. 30 metri pătrați, 30 metri cubi lemn de foc, unelte de uz gospodăresc depozitate în magazie și 10 metri liniari gard din lemn.

Pompierii au reușit să împiedice propagarea flăcărilor la locuința aflată în imediata apropiere.

Scânteile purtate de vânt au aprins litiera și vegetația uscată din fondul forestier apaținând Ocolului Silvic Vaduri, aflat la o distanță de aproximativ 200 metri față de anexele incendiate, unde au ars litiera, vegetația uscată și cioate uscate; (VEZI ARTICOLUL AICI)

Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost ,,foc deschis în spaţii deschise”.

Proprietara terenului de unde a pornit arderea de vegetație uscată și a resturilor vegetale, care s-a propagat la anexele gospodăriei învecinate, a fost sancționată cu amendă de către inspectorii de specialitate din cadrul ISU Neamț.

De la începutul acestui an, aceștia au aplicat un număr de 7 sancțiuni contravenționale, iar acțiunea de sancționare contravențională a persoanelor identificate, vinovate de producerea incendiilor de vegetație, va continua.

Potrivit ISU Neamț, amenda prevazută pentru astfel de situații este cuprinsă între 1000 și 2500 de lei.

Reamintim cetățenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.

Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător!

Anual, mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi!

Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor și deșeurior menajere conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești.

Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii nemțeni reamintesc cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă; 
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii; 
    • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc).
Articolul precedentÎn evidențele DGASPC Neamț sunt 367 copii cu autism
Articolul următorVeste bună: a scăzut numărul cazurilor de gripă, dar și cel infecțiilor respiratorii acute și a pneumoniilor