Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul pentru Apărare Lloyd Austin se află la Kiev, unde au avut discuții cu președintele Volodimir Zelenski. Casa Albă a confirmat vizita luni dimineață. SUA anunță reîntoarcerea diplomaților americani la Kiev și numirea unui ambasador în Ucraina, după 4 ani.

 

Șefii diplomației și apărării din Statele Unite s-au întâlnit duminică seara la Kiev cu președintele ucrainean Volodomir Zelenski, la exact 60 de zile de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Este prima vizită a unor oficiali americani de rang înalt, de la începutul războiului. Discuțiile s-au axat pe sprijinul militar al Statelor Unite, pe ce tipuri de arme pot fi trimise în continuare Kievului și cât de repede.

În premieră, diplomații americani vor continua vizita în Ucraina, la Liov și „eventual în alte zone din țară”, a anunțat Blinken, potrivit CNN. Declarația a fost făcută în cursul discuțiilor cu Zelenski, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Stat.

 

Blinken și Austin au promis un nou pachet de asistenţă în valoare de 713 milioane de dolari pentru guvernul lui Zelenski şi ţările din regiune, unde invazia Rusiei a stârnit temeri legate de o agresiune ulterioară din partea Moscovei.

Diplomații vor „începe cu excursii de o zi în Lviv” și „vor fi în eventual alte părți ale țării și, în cele din urmă, își vor relua prezența la Kiev”, a spus oficialul Departamentului de Stat.

 

Blinken, care a călătorit la Kiev alături de secretarul Apărării Lloyd Austin, a mai spus că președintele american Joe Biden o va nominaliza pe Bridget Brink drept ambasador al SUA în Ucraina, potrivit oficialului Departamentului de Stat.

Postul a rămas fără un ambasador confirmat de când Marie Yovanovitch a fost rechemată în mai 2019. Brink este actualul ambasador al SUA în Slovacia.

Articolul precedent3.189 cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore
Articolul următorMedicii sunt în alertă! HEPATITA depistată în Europa și SUA, confirmată și în România – Principalele simptome