Zilele trecute, senatorul Eugen Țapu Nazare trăgea un semnal de alarmă privind Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț.
Potrivit parlamentarului, după o întâlnire cu cei din conducerea spitalului a aflat că „în urma unui control încrucișat realizat de ministerul Sănătății, Spitalul Județean din Piatra-Neamț este o bombă cu ceas. Un pacient care vine aici cu o boală, iese din spital cu 2 -3 boli în plus, din cauza infecțiilor intraspitalicești!” – a declarat Eugen Țapu Nazare într-o conferință de presă.
Managerul spitalului din Piatra-Neamț a confirmat într-o conferință de presă declarația senatorului, menționând că în urma controlului DSP Vaslui din această primăvară inspectorii au descris situația infecțiilor nosocomiale ca fiind o „bombă biologică”, ba chiar au folosit cuvântul „genocid”.
„Este vorba despre controlul pe care l-am primit în lunile martie-aprilie, de la DSP Vaslui și care într-adevăr a scos în evidență câteva probleme grele din punct de vedere epidemiologic.
Mai ales acolo unde repercusiunile au fost imediate: s-a închis blocul operator de la Ortopedie, s-a închis blocul operator de la Urologie, s-a închis blocul operator de la Chirurgie Plastică.
Au început imediat lucrările de reabilitare, reamenajare acolo. Suntem cu Ortopedia foarte aproape de finalizare.
Doamnele inspector care au venit de la Vaslui au fost deosebit de exigente, mai ales la ideea structurii vechi, pe spitalul vechi.
Încărcătura epidemiologică și de partea cealaltă, studiul doamnei Apetroaiei, epidemioloaga noastră și a DSP-ului nu arătau lucrurile spre a fi o „bombă”, mai degrabă o „bombiță”. Așa au vrut doamnele inspectoare să se exprime. Noi am luat cuvântul dumnealor: bombă biologică la Piatra-Neamț. La un moment dat vorbeau și mai rău, un cuvânt neplăcut: genocid.
Sigur, lucrurile nu stau bine, ni le-am asumat, avem un plan de măsuri și de conformare, suntem în grafic cu el, îl urmărim mai ales din punct de vedere epidemiologic și noi sperăm să ieșim din această amprentă a spitalului din Piatra-Neamț – bombă biologică și să depășim acest moment.
La ora actuală, coroborat cu procentul infecțiilor nosocomiale, cu supurațiile, cu bolile pe care le avem în spital, nu cred că sunt elemente de agravare. Suntem într-o situație stabilă, pe care o controlăm. De aici, la a ajunge spre perfecțiune avem nevoie și de ajutor în infrastructură și pe care, categoric, cu presiunile făcute și înțelegerea găsită la Consiliul Județean, le vom pune în aplicare repede.” – a spus Codruț Munteanu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț.