Cartea și bibliotecarul au fost sărbătorite ieri la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț. S-au desfășurat o serie de activități dedicate cărții, lecturii și bibliotecii publice, marți, 23 aprilie 2019, cu ocazia Zilei Bibliotecarului și a Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor.

„Această zi este un bun prilej în care bibliotecile publice informează publicul larg, dar și autoritățile publice asupra importanței strategice a acestora în societate, prin organizarea unor servicii de lectură publică, asigurarea accesului gratuit și nediscriminatoriu la cunoaștere, informare și documentare prin colecții de documente, baze de date, personal specializat, spații de lectură moderne, servicii inovativ-creative adaptate tuturor categoriilor de public“, a precizat Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

De la ora 11:00, bibliotecarii au organizat o campanie de promovare a serviciilor de bibliotecă în comunitatea nemțeană, prilej cu care au fost oferite cărți, pliante și fluturași de prezentare a colecțiilor și serviciilor de bibliotecă. Special pentru Ziua Bibliotecarului, Biblioteca Județeană a editat și dăruit mapa „Predosloviile cărților vechi românești din Fondul documentar «G.T. Kirileanu» – ghid de călătorie în istoria limbii române literare“.

Prin aceasta s-a dorit promovarea dreptului și a libertății lecturii, încurajarea și stimularea ei prin atragerea copiilor, tinerilor și adulților spre instituțiile de cultură, spre bibliotecă, spre carte și lectură.

Programul dedicat Zilei Bibliotecarului a continuat printr-o dezbatere profesională, în care s-a adus în atenția participanților o serie de aspecte importante ale profesiei de bibliotecar, a rolului bibliotecii publice în societatea informațională, au fost prezentate contribuția unor personalități marcante ale biblioteconomiei și bibliologiei românești, precum și a patronului spiritual al bibliotecii județene – G.T. Kirileanu, manuscrisele aflate în Fondul „G.T. Kirileanu“, serviciile de bibliotecă, programele și proiectele reprezentative ale Bibliotecii Județene. În finalul dezbaterilor profesionale, s-a reafirmat rolul cultural, educativ și informațional strategic al bibliotecii publice în contextul actual, dar și importanța profesiei de bibliotecar în comunitate. Deviza acestei sărbători mondiale este „Lectură pentru toți“, cu atât mai mult, cu cât, anul 2019 este declarat Anul cărții în România.

Pentru cei care, de Ziua Bibliotecarului, au trecut pragul Bibliotecii pentru prima dată în acest an, permisul de intrare a fost gratuit și, în plus, le-a fost oferit un tur ghidat de bibliotecă, pentru a reuși să îi cunoască mai bine serviciile și colecțiile, dar și oferta culturală.

De asemenea, Biblioteca oferă o expoziție atractivă în Sala Tezaur – „Valori bibliofile din Fondul Documentar «G.T. Kirileanu»“, iar Secția de carte pentru copii și Ludotecă „Ion Creangă“ pregătește micilor cititori o nouă incursiune în lumea poveștilor și a cunoașterii în cadrul Proiectului Ora să ȘTIM.

Totodată, trei cititori pasionați vor primi câte un cod cadou pentru cursuri online de limbă engleză, oferite de editura BusinessAcademy, în colaborare cu LINK group.

„Și pentru că, așa cum spunea Melvin Dewey, «Nici o sarcină nu are valoare și nu merită mai multă onoare, decât aceea pe care o îndeplinește în serviciul comunității sale un bibliotecar competent și serios», au fost evidențiați, ca semn al recunoașterii unor merite deosebite, bibliotecarii care au contribuit la realizarea unor lucrări de specialitate în anul 2018, dar și cei care au coordonat, inițiat, implementat proiecte reprezentative pentru dezvoltarea serviciilor tradiționale și moderne. Toți cei care iubesc cartea și biblioteca, trebuie să vadă în bibliotecar un om cu știință de carte, un adevărat Sisif al cunoașterii, al cercetării, organizării, sistematizării și indexării informației, mereu în sprijinul comunității, făcând în fiecare zi un nou pas spre ceea ce numim arta de a dărui… Dragi bibliotecari, editori, autori, librari și cititori, colectivul Bibliotecii Județene vă urează La mulți ani!“, a mai spus Mihaela Mereuță.

Articolul precedentProdusele textile, verificate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț
Articolul următorCeremonial militar-religios dedicat Zilei Veteranilor de Război (VIDEO)