Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează Clubul de jocuri logico-educative, în cadrul Secției de carte pentru copii & Ludotecă „Ion Creangă“, începând cu data de 26 ianuarie 2021. Întâlnirile din cadrul clubului se adresează copiilor și se vor desfășura săptămânal, în zilele de marți (grupa de vârstă 5-8 ani) și miercuri (grupa de vârstă 9-13 ani), în intervalul orar 12.30 – 14.30.
Pentru participarea la activitățile proiectului în cadrul Clubului de jocuri logico-educative, vă puteți înscrie la Secția de carte pentru copii & Ludotecă „Ion Creangă“ sau puteți trimite o solicitare pe adresa de email a secției: [email protected]. Participarea copiilor este gratuită, în limita a 8 copii pentru fiecare grupă.
Ludoteca, formă alternativă de educare a copiilor ce recurg la serviciile Secției de carte pentru copii „Ion Creangă“, le oferă acestora posibilitatea participării la un program diversificat de activități de educare prin joc, comunicare și socializare.
Prin intermediul jocului, copiii îşi îmbogăţesc experienţa cognitivă, îşi educă voinţa, își asumă responsabilități, își dezvoltă spiritul de solidaritate și fair-play, socializează și inter-relaționează într-un mod plăcut și constructiv, într-o lume în care interacțiunea umană directă este din ce în ce mai rară și pierde teren în fața mijloacelor tehnologice și a comunicării on-line.
Întâlnirile din cadrul clubului vor fi făcute cu respectarea tuturor normelor sanitare de protecție împotriva COVID-19: păstrarea distanței de siguranță, purtarea măștilor, dezinfectarea spațiului de lucru.
Activitățile dedicate copiilor în cadrul clubului fac parte din proiectul internațional desfășurat de Biblioteca Județeană „George Barițiu“ Brașov în parteneriat cu Muzeul Jocurilor din Chemnitz și grupul de firme Solaris FZU din Germania între anii 2015-2017, cu extensii de diseminare a bunelor practici în perioada următoare. Jocurile au fost prezente într-o expoziție și în cadrul SCIEFEST din anul 2017 și 2018 organizată la Brașov.
Orașul Chemnitz a ajuns în anul 2020, un punct nodal pe harta culturală a Europei, fiind desemnat pentru anul 2025 din partea Germaniei drept capitală europeană a culturii. Un motiv în plus să unim Europa și prin joc. Pentru promovarea jocurilor Muzeului din Chemnitz a fost importantă extinderea parteneriatul bibliotecii Județene „George Barițiu“ Brașov la alte biblioteci județene – Caraș-Severin, Gorj, Timiș, Hunedoara –, la bibliotecile publice din București, precum și la Muzeul de Istorie Alba-Iulia.
O nouă etapă a proiectului a început deja, în anul 2020, jocurile au ajuns din nou în România, exact când a început pandemia, iar în anul 2021 acestea vor ajunge și la alte biblioteci județene din România. Acum, jocurile au ajuns la Piatra-Neamț și de aici, în luna aprilie, vor ajunge la câteva biblioteci din județ, în scopul încurajării bibliotecilor de a susține dezvoltarea creativității copiilor prin joc și gândire logică într-un context favorabil învățării și experimentării.
„Un muzeu într-o bibliotecă, o bibliotecă într-un muzeu“ este noul concept propus de Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene „George Barițiu“ din Brașov, lansat cu prilejul organizării expoziției interactive de jocuri în cadrul proiectului, concept adoptat și de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț.
„Prin acest proiect ne propunem să dezvoltăm cunoștințele copiilor într-un mod prietenos și inspirațional – folosid noi metode de învățare jucând și descoperind, susținând învățarea intergerațională prin implicarea adulților în activități bazate pe joc și logică. Totodată, ne propunem dezvoltarea abilităților profesionale și lingvistice ale bibliotecarilor, dar și schimbarea percepției comunității despre posibilitatea dezvoltării personalității copiilor, într-un nou context experențial din biblioteca publică“, a precizat prof. Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.
Sursa: Realitatea de Neamt