Unul dintre marile mistere ale Evului Mediu rămâne unde a dispărut coroana lui Ștefan cel Mare. În majoritatea reprezentărilor Ștefan cel Mare este înfăţişat purtând o coroană, cel mai probabil din aur, bătută cu pietre prețioase. Și totuși acest simbol a dispărut fără urmă.
Iată că astăzi, de Sfântul Ștefan, la Târgu Neamț, a fost sfințită o replică a coroanei domnitorului Moldovei. Proiectul a fost coordonat de Vlad Peiu si Andrei Sandu, iar alături de ei au lucrat Pantilimon Peiu (desen), Mihai Bercea (proiectare 3D), Alex Sandu (printare 3D), Sorin Dumitru Roată (aplicare suprafață aur).
”E plăcut să ne amintim din când în când de liderii adevărați din trecutul Moldovei. Oameni care prin existența și faptele lor au lăsat o amprentă puternică în istoria locului și în sufletele noastre ale tuturor. Despre ei vor vorbi și nepoții nepoților noștri. Prin comparație, politicienii actuali nu vor lasă nimic remarcabil în urmă lor. Ne vom aminti de ei doar când și copiii copiilor noștri vor plăti pentru prostiile pe care le-au făcut”, a declarat Andrei Sandu, unul dintre coordonatorii proiectului.
Este a doua reconstituire după cea de anul trecut care poate fi văzută la muzeul Mănăstirii Putna, dar este unică în felul ei, fiind prima la care s-au utilizat tehnologii moderne ca modelarea computerizată și printarea 3D.
„Știm că originala e pierdută, iar reprezentările în diverse surse sunt ușor contradictorii. Am văzut ce au realizat anul trecut cei de la Putna, ni s-a părut foarte frumos gestul și am considerat că ar fi frumos să avem și noi o reconstituire în Neamț, păstrând desigur proporțiile. Nu ne-am gândit nicio secundă că lucrurile vor ajunge atât de departe. Nu eram foarte convinși că vom reuși – mai ales că primele discuții pe care le-am avut cu diverși specialiști în prelucrarea materialelor n-au fost deloc încurajatoare. Așa ne-am îndreptat atenția către modelarea 3D și tehnologiile moderne de printare a obiectelor. O etapă a dus la altă și din aproape în aproape ne-am trezit cu lucrarea în față. Și noi am fost într-o oarecare măsură surprinși în mod plăcut de rezultat” , a adăugat Vlad Peiu, unul dintre coordonatorii proiectului.
Lucrarea a fost realizata de Pantilimon Peiu din Târgu Neamt(desen), Mihai Bercea din Craiova(modelare 3D), Alex Sebastian Sandu din Bucuresti(printare 3D), Sorin Dumitru Roata din Constanta(aplicare aur), Irina Boscu din Bucuresti(selecție și comandă pietre).
Dat fiind că inițiativa este una privată și s-a realizat din fonduri proprii, fără investiție de la bugetul de stat, proiectul a fost susținut de Elena Preda, Andrei Aciocârlanoae și Vasile Diaconu.
” Întotdeauna voi susține proiectele bune pentru Târgu Neamț. Totul a pornit de la o idee frumoasă acum câteva luni. Ideea s-a transformat în proiect, iar astăzi de Sfântul Ștefan, proiectul a devenit realitate. Este o mândrie pentru noi, târgnemțenii ca să avem, la noi acasă, o replică a coroanei marelui domnitor, simbolul Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt. Am avut norocul să mă nasc și să trăiesc într-o zonă încărcată spiritual, cultural și istoric, iar acum sunt onorat că am putut contribui și eu la realizarea acestui proiect”, a declarat Andrei Aciocârlănoae, susținător al proiectului.
.