Conform raportării primite de la Direcția de Sănătate Publică Neamț, la data de 23.03.2020 sunt 153 de persoane aflate în carantină și 2667 persoane aflate în auto-izolare la domiciliu.

În vederea respectării restricțiilor impuse ca urmare a Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au acționat în sistem integrat, alături de Poliția Locală și Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț din dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice din mediul urban și cele de patrulare din mediul rural.

În ultimele 24 de ore, au fost intensificate supravegherile privind modul de respectare a prevederilor legale de către persoanele aflate în izolare la domiciliu/carantină, fiind desfășurate și activități de informare a cetățenilor cu privire la riscurile existente în cazul nerespectării legislației în vigoare.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne au acționat în echipe mixte cu peste 300 de lucrători, iar separat structurile Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamț asigură în consemn paza centrelor de carantină.

În acest context, polițiștii au efectuat verificări de mai multe ori la domiciliile a 1.653 de persoane, cu privire la modul în care sunt respectate condițiile de izolare. Ca urmare a nerespectării condițiilor de autoizolare, o persoană a fost transferată sub pază la centrul de carantină. De asemenea, au fost verificate 199 de persoane din centrele de carantinare aflate sub pază.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 21 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 29.000 de lei, în conformitate cu prevederile OUG 1/1999. Dintre acestea, 13 au fost aplicate unor persoane care nu au respectat măsura izolării, iar 8 au fost aplicate unor persoane juridice care au încălcat măsura suspendării activității.

Începând cu data de 23 martie a.c., intră în vigoare restricțiile impuse de Ordonanța Militară nr. 2/21.03.2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19.

Astfel, în intervalul orar 6.00 – 22.00, circulația persoanelor pe raza județului Neamț, în afara locuinței/gospodăriei, se va efectua numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Articolul precedentInternările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, suspendate de mâine, 24 martie, pentru o perioadă de 14 zile
Articolul următorCine este doctorul Virgil Musta care a vindecat 49 de pacienţi, infectaţi cu COVID-19