Într-o perioadă în care opinia publică este acaparată de subiecte ce țin de situația pandemică, arheologii continuă să scoată la lumină urmele trecutului nostru îndepărtat.

Astfel, în apropiere de Târgu Neamț, în satul Topolița, cercetători de la Complexul Muzeal Național Neamț caută să dezlege misterele unei așezări vechi de mii de ani. Situl este cunoscut de aproape două decenii, dar abia anul trecut au început săpăturile sistematice după ce, în 2017, o echipă germană a realizat o scanare geofizică a așezării. Atunci s-a observat că în perimetrul sitului ar putea să existe resturile unui sat preistoric. După rezultatele încurajatoare de anul trecut, o echipă condusă de arheologul dr. Vasile Diaconu, de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, a reluat cercetările cu scopul de a dezveli noi vestigii. Săpăturile din această vară au permis dezvelirea unei noi locuințe aparținând civilizației Precucuteni, complexul respectiv având o vechime de aproape 6500 de ani. Ruinele păstrate în pământ, constând dintr-o aglomerare consistentă de lut ars, indică existența unei construcții de formă dreptunghiulară, cu o suprafață de aproximativ 16 mp. Remarcabil este faptul că în perimetrul locuinței au fost descoperite mai multe obiecte specifice acelei perioade, dintre care cele mai interesante sunt statuetele de lut ars, înfățișând personaje feminine, expresie a divinităților preistorice.

Cercetarea acestui sit face parte din programul anual de activități al Complexului Muzeal Național Neamț, iar principalul scop al investigațiilor arheologice este acela de a îmbogăți patrimoniul cultural național, dar și de a obține o informație științifică consistentă.

,,Având în vedere importanța descoperirilor realizate anul trecut în situl de la Topolița, Complexul Muzeal Național Neamț a decis continuarea cercetărilor, motiv pentru care eu, împreună cu colegul Ionuț Stigleț, am reluat săpăturile într-un nou perimetru. Principalul nostru obiectiv a fost acela de a verifica informațiile de pe harta geofizică, mai ales în ceea ce privește existența urmelor unor construcții preistorice. Ne bucură faptul că rezultatele sunt destul de bune și în această campanie de săpături și sperăm că în următorii ani să puteam obține o imagine cât mai completă a structurii acestui sit arheologic” a declarat dr. Vasile Diaconu, coordonatorul cercetărilor arheologice.

Articolul precedent1.328 de cazuri noi de persoane infectate cu virusul COVID – 19, 50 de decese în ultimele 24 de ore
Articolul următorAccident cu victime în comuna Țibucani