Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene le răspunde liberalilor, pe Facebook : ”Consilierii județeni PNL pun interesele de partid pe primul loc”

În ședința Consiliului Județean Neamț din data de 27 august 2019, consilierii liberali au votat împotriva rectificării bugetare, ceea ce are drept consecință imposibilitatea realizării unor proiecte extrem de importante pentru județ, spune președintele Ionel Arsene și îi acuză pe liberali că au blocat județul  din punct de vedere al proiectelor de dezvoltare și este afectată și buna desfășurare a activității din instituțiile subordonate Consiliului Județean Neamț.

Mai mult decât atât, președintele de CJ enumeră proiectele afectate de de votul împotrivă dat de liberali.

”Unul dinte proiectele care se află în această situație se referă la Implementarea Programului pentru școli, în perioada 2017-2023, pentru anul școlar 2019-2020. Conform proiectului, pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i s-ar fi acordat gratuit cinci porții de produse de panificație, trei porții de produse lactate și două porții de fructe. Din suma totală prevăzută pentru toate școlile nemțene (12.644.000 de lei), 1.932.000 de lei ar fi asigurat distribuția fructelor și legumelor, cu 4.250.000 se asigurau laptele și produsele lactate fără adaos de lapte praf și 4.588.000 de lei pentru produsele de panificație.

Deși s-a votat în unanimitate organizarea Galei Dynamite Fighting Show la Piatra Neamț, când a venit momentul aprobării finanțării evenimentului, consilierii PNL s-au abținut, în ciuda succesului pe care GAla l-a avut în toamna anului trecut, când județul Neamț a fost promovat intens la nivel național și internațional.

Dezinteresul manifestat de către consilierii PNL în ședința de pe 27 august se răsfrânge și asupra angajaților de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Agapia, care au rămas fără finanțarea salariilor pentru perioada septembrie – decembrie 2019. Necesarul prevăzut în proiectul neaprobat este de 43.444 de lei pe lună.

Nu se pot asigura sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor de personal nici în cazul Bibliotecii Județene, a Complexului Muzeal Județean, Teatrului Tineretului și este în pericol de a nu se putea organiza nici Festivalul de Teatru, pentru că nu a primit finanțare.
Tot din cauza consilierilor PNL, societatea Drupo nu a primit sprijin de la Consiliul Județean Neamț. Propunerea era de 800.100 de lei – ajutor individual de minimis, prin aport în numerar la capitalul social. Banii s-ar fi utilizat pentru achiziționarea de noi utilaje, care ar asigura buna desfășurare a activității.

Nici domeniul Sănătății nu a ieșit mai bine după ședința de pe 27 august. Ministerul Sănătății a acordat 121.000 de lei pentru aparatură medicală, iar CJ Neamț intenționa să acorde 16.000 de lei – cofinanțarea de cel puțin 10%, pentru aparatură medicală. Deși instrumentarul vizat a fi achiziționat cu acești bani este strict necesar unității sanitare, el nu va putea fi cumpărat. Nici sterilizatorul cu aburi, fără de care activitatea medicală are foarte mult de suferit, nu va putea fi procurat. Valoarea lui este de 595.000 de lei și era prevăzută în același proiect privind rectificarea bugetară.

Unele dintre proiectele aflate în derulare de către Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț au și ele de suferit.

Nu s-au aprobat fondurile necesare pentru racordarea la rețelele de utilități a trei căsuțe de tip familial și trei centre de zi pentru persoanele aflate în dificultate. Nici prevederile Legii 350 privind acordarea de finanțări nerambursabile, pentru a treia sesiune de depunere de proiecte, nu se mai pot pune în practică. Activitățile care erau vizate pentru a primi sprijin financiar erau din domeniul sportului și tineretului.

Unul dintre drumurile cu mari probleme, DJ 157C din zona Bisericani, pe care se înregistrează masive alunecări de teren din cauza unor acumulări de apă în subteran, nu va putea fi reparat, pentru că nu s-au alocat fondurile prevăzute pentru demararea procedurilor de achiziție.

Altă problemă gravă a apărut și în cazul societății Troleibuzul, către care Consiliul Județean avea de achitat o diferență de 320.000 de lei, în contul compensațiilor prevăzute de lege.

Un proiect pentru care s-a semnat contractul și este asigurată și finanțarea nerambursabilă, este blocat în momentul de față din același motiv. Proiectul „Conservarea, protejarea și promovarea Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra Neamț“ vederea și realizarea unor lucrări de dezafectare a unor părți din cele două corpuri de clădire, care nu își mai dovedesc utilitatea. Din acest motiv se impune realizarea unor lucrări de apartamentare, pe cheltuiala Consiliului Județean Neamț. Deocamdată aceste intervenții nu pot fi realizate”, se arată în postarea președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene.

 

Articolul precedentPrezentare de utilaje și tehnologii moderne în materie de curățenie stradală, la Piatra-Neamț
Articolul următorLiberalii vor extraordinară