Hidrologii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), au actualizat astăzi, 2 iunie, Codul galben de inundaţii, valabil în județul Neamț.

COD GALBEN

În intervalul 02.06.2019 ora 14:00 – 04.06.2019 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Suceava, Harghita, Neamţ şi Bacău), Moldova  – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Suceava şi Neamţ), Bârlad – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Neamţ, Iaşi Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi).

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis astăzi, 2 iunie, o nouă avertizare meteo de furtuni în mai multe județe printre care și Neamț. 

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 02 iunie, ora 14 – 05 iunie, ora 10
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în toate regiunile. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. 

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…50 l/mp.

MESAJ 1

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Interval de valabilitate: 02  iunie, ora 14 – 02 iunie, ora 21
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică

În intervalul menționat, în zonele montane și submontane, precum și în extremitatea de sud a țării  vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp.

MESAJ 2

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
 COD GALBEN

Interval de valabilitate: 02  iunie, ora 21 – 03 iunie, ora 12
Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate

În cea mai mare parte a Olteniei și Munteniei, local în Dobrogea, sud-estul Transilvaniei și în jumătatea de sud a Moldovei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și condiții de grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp.   

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 02 iunie, ora 21 – 03 iunie, ora 12
Fenomene vizate: ploi abundente; instabilitate atmosferică accentuată

În județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, precum și în zona montană și submontană a județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea va ploua abundent, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…70 l/mp.

Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

SURSĂsursa: ANM / INHGA
Articolul precedentPerformanța sportivă, sărbătorită la Piatra-Neamț în ”Noaptea sportului pietrean”
Articolul următorIncendiu la un autoturism (FOTO)