Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește lansarea cărții „Metode simple de încetinire a timpului. Poeme“ de Vasile Baghiu, joi, 14 martie 2019, începând cu ora 17:30, în Sala Cupola. Vor vorbi preotul poet Dorin Ploscaru, scriitorul Dan Iacob și Mihael Balint.

Autorul va fi la dispoziția participanților cu răspunsuri la eventualele întrebări și cu autografe pentru doritori. „Voi spune și eu câte ceva despre poezia trăită și poezia scrisă. Va fi timp, cred, și pentru întrebări, răspunsuri, dialoguri, la o cafea de vorbă. La fel, pentru autografe. Vă aștept cu drag!“, precizează Vasile Baghiu. Întâlnirea va fi moderată de prof. Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene.

Vasile Baghiu (n. 5 decembrie 1965, în Borlești, Neamț) este un poet, prozator și eseist român. Aparține așa-numitei generații nouăzeciste și este cunoscut în mediile literare ca inventator al himerismului, concept și manifest care propune o direcție nouă în poezie și despărțirea de paradigma postmodernistă. A debutat în presă cu poezie, în 1983, simultan în revista Ateneu și în revista Liceului Sanitar din Bacău, pe care l-a absolvit în 1984.

Debutează editorial în 1994, cu volumul de poezie „Gustul înstrăinării“, la Editura Timpul din Iași, după câștigarea primei ediții a Concursului „Aurel Dumitrașcu“. A fost al doilea volum în ordinea scrierii, pentru că primul volum încă era amânat, dinainte de 1989, la editurile Cartea Românească și Eminescu. Au urmat, în deceniile următoare, mai multe volume de poezie, o culegere de proză scurtă și trei romane.

Este inclus în mai multe antologii, între care „O panoramă critică a poeziei românești din secolul al XX-lea“ de Marin Mincu, „oZonefriendly. Iași. Reconfigurări literare“ de O. Nimigean, „Deliruri și delire. O antologie a poeziei onirice românești“ de Ruxandra Cesereanu, „Noua poezie nouă“ de Dumitru Chioaru, „Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală“ de Igor Ursenco, precum și în dicționarele „Scriitori români din anii 80-90“ de Ion Bogdan Lefter și „Dicționarul general al literaturii române“ (ediția a doua, revizuită, adăugită și adusă la zi).

A obținut, prin concurs, mai multe burse literare „writers-in-residence“ în Europa, iar textele sale au apărut în traduceri în reviste și antologii din diferite spații culturale, în italiană, maghiară, slovacă, cehă, armeană, rusă.

Scrie și în limba engleză. A publicat poeme în revistele și antologiile americane „The Blue House“, „Poetic Diversity“, „Subtle Tea“, „Chorus Of Voices“ (TJMF Publishing, 2004), „L.A. Melange“ (Sybaritic Press, 2005), „The Orange Room Review“, „ArtWithWords“, „Flutter Poetry Journal“, în revistele britanice „Magma Poetry“, „Banipal“ (fragment din romanul „Planuri de viață“) și „PoetryCan“, în revista neo-zeelandeză „Southern Ocean Review“ și în revista canadiană „StellarShowcase Journal“.

Între 2005 și 2009 a fost redactor al website-ului american de poezie „PoetryCircle“. Este co-autor, împreună cu poeții americani D.M. Timneyși Michael Cotner, al volumului de poezie „Transatlantic Crossings. The Constant Language of Poetry“ (TJMF Publishing, USA, 2006)

Articolul precedentUn bărbat din Buruienești a ars de viu după ce a dat foc la miriște
Articolul următorCare sunt locurile de muncă NOI apărute la AJOFM Neamț. Vezi lista