Sfârșitul tragic al fetelor dispărute la Caracal a cutremurat toată țara. 

Și la Piatra-Neamț, pe scările Teatrului Tineretului, au fost aprinse mai multe lumânări și un mesaj pentru victimele din Caracal: „Iertați-ne!”

În București, lumea a ieșit în fața Ministerului Justiției și în alte colțuri ale țării oamenii au simțit nevoia să facă un gest cât de mic în memoria Alexandrei și a Mihaelei.

Iertati-ne! Iertati-ne ca toleram un asa sistem! Iertati-ne ca acest sistem v-a lasat cand trebuia sa va salveze! Iertati-ne! – a fost mesajul postat de Dana și Marius Irimia.

Totul a început pe 14 aprilie, atunci când a dispărut fără urmă Mihaela, o tânără de 19 ani, care a plecat de acasă, din comuna Dioşti, către Caracal, pentru a scoate bani de la bancomat. La întoarcere, Mihaela a luat o maşină la ocazie, iar de atunci nu a mai fost văzută.

Trei luni mai târziu, miercuri, 24 iulie, Alexandra, în vârstă de 15 ani, la întoarcerea de la școală, s-a urcat într-o maşină la ocazie, iar atunci a fost ultima dată când a fost văzută.

Vineri dimineață, o descoperire șocantă a fost făcută de polițiștii din Caracal în gospodăria unui bărbat de 66 de ani, mecanic auto. Anchetatorii au descoperit mai multe rămășițe ce par a avea origine umană și despre care se crede că aparțin tinerelor date dispărute. Mai mult, se pare că părinții uneia dintre fetele dispărute a recunoscut o parte din bijuteriile găsite la bărbatul suspect.

Cazul este unul șocant, iar polițiștii merg pe varianta existenței unui criminal în serie, care și-ar fi tranșat și ars victimele.

Bâlbele autorităților

Una dintre fete ar fi sunat ieri, la ora 11:00, la „112”. A avut 3 apeluri. Fata a spus că este sechestrată și a încercat să dea câteva detalii. Doar că Serviciul de Telecomunicații Speciale ar fi trimis către polițiști trei adrese greșite, iar poliția a intervenit prea târziu, abia în această dimineaţă, la ora 6.00, adică 19 ore mai târziu.

Poliția și STS vin cu informații contradictorii și caută să arunce vina în cealaltă parte. Poliția susține că STS ar fi trebuit să identifice zona apelului, în schimb ar fi furnizat o arie foarte largă.

Totuși, polițiștii au aflat adresa principalului suspect în jurul orei 2.20-3.00, au ajuns la locuință în jurul orei 4:00, dar au intervenit abia la ora 6:00 pentru că „nu au avut indicii clare despre sechestare” și s-a așteptat obținerea autorizației pentru pecheziție.

Primele măsuri la Caracal

Șeful Poliției, Ioan Buda, și prefectul de Olt, Petre Silviu Neacșu au fost demiși vineri seară, la propunerea ministrului de Interne Nicolae Moga, la scurt timp după ce premierul Dăncilă a cerut acest lucru.

Înainte de a fi demis, Ioan Buda, l-a demis și el pe adjunctul șefului IPJ Olt.

Fiind vorba despre un caz în care viața unui om era în primejdie ar fi putut să intervină rapid, fără să mai aștepte mandatul. O spune Constituția, o admite și procurorul general și, după o serie de declarații incoerente, șeful Poliției Române care vineri seară a fost demis.

Articolul precedentNU sunați la 112 pentru a semnala eventuale deficiențe ale Sistemului RO-ALERT!
Articolul următorLa Spitalul Județean o masă are un cost mediu de 3,77 lei