Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a fost în Neamț, după ce l-a demis pe managerul spitalului județean și a numit-o interimar pe dr. Daniela Marcoci.

”Am venit pentru un focar  cu transmitere în societate, un focar cu transmitere în spitalul județean , pentru a repune pe poziții o anchetă epidemiologică, pentru a repune niște circuite, pentru a da încredere personalului medical.

Avem infectați 34 de cadre medicale dintre care 8 medici, 31 sunt în izolare la domiciliu. La nivelul județului Neamț 234 de cazuri confirmate, 10 decese.

Personalul medical va fi testat în totalitate având în vedere că este un focar, iar tot ce este simptomatic va fi testat, există un protocol în acest sens”, a declarat ministrul Sănătății.

 Noul management este cel care  va achiziționa echipamente, medicamente, kituri de testare. În acest moment există pe stoc echipamente , a ajuns un transport de la București, iar zilele următoare va mai sosi unul, astfel încât să fie asigurat un stoc de cel puțin două săptămâni pentru fiecare secție în parte.

 Ministrul Tătaru nu exclude nici varianta unei conduceri militare la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

”Ne-au fost raportate niște deficiențe de către Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență atât în anchetele epidemiologice cât și în circuitele existente la nivel de spital județean.

Acum avem o conducere nouă, un medic respectat care vine din focarul de la Suceava, unde a limitat ce se întâmplă acolo și pentru a nu se ajunge ca și aici să se ajungă ca la Suceava trebuie să luăm niște decizii

Fiecare unitate medicală din țară este evaluată separat. În măsura în care vedem că un management nu funcționează sau ne cere ajutorul, luăm în calcul și varianta unei conduceri militare”, a adăugat ministrul Tătaru.

Spitalul din Piatra-Neamț, ca spital suport COVID-19 va trata patologii ușoare, medii spre severe.

”La Iași au fost transferați doar cinci pacienți, spitalele suport cum este cel din Piatra Neamț vor fi spitale pentru patologii ușoare, medii spre severe.

Având deocamdată un număr mic de pacienți, personalul este suficient.Trebuie să vedem cât din personalul medical este valid.

Am venit să fac o schimbare de management în context de pandemie, urmând ca în următoarea perioadă să vedem la început o asanare a focarului din spital, iar apoi o scădere a numărului de infectări la nivel de județ”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Articolul precedent234 de persoane infectate cu virusul COVID-19 în Neamț. Bilanțul cazurilor pe țară a ajuns la 5.467
Articolul următorCinci oi și șase miei au pierit într-un incendiu izbucnit la un adăpost pentru animale