Moldovenii strâng semnături să-i convingă pe guvernanți să le facă autostrăzi. Asociaţiile „Împreună pentru A8” şi „Moldova vrea autostradă” au lansat, luni 15 octombrie, o campanie civică de strângere de semnături pentru construirea autostrăzilor A8 – Ungheni – Iași – Târgu Neamț – Ditrău – Târgu Mureș și A7 – Siret – Suceava – Pașcani – Bacău – Focșani – Buzău – Ploiești.

Cele două proiecte de infrastructură reprezintă o condiţie obligatorie pentru dezvoltarea durabilă economică şi socială a Moldovei, dar şi pentru recuperarea decalajului faţă de restul ţării, spun reprezentanții celor două organizaţi.

Campania se va desfășura atât pe teren, în localitățile Moldovei și în alte regiuni ale României, cât și în mediul online,  pentru a le oferi posibilitatea de a semna și celor aflați în diaspora.

Prin acest demers, membrii asociațiilor doresc șă pună presiune pe decidentul politic care amână construirea A8 și A7 de aproape 11 ani  și dau termene clare de finalizare a proiectelor de infrastructură.

Astfel în comunicatul remis de organizatori se cere:

”I. Construirea Autostrăzii A8, Ungheni – Iași – Pașcani – Târgu Neamț – Ditrău – Târgu Mureș până la 01 Decembrie 2026

  1. TRONSONUL UNGHENI – IAȘI – PAȘCANI – TÂRGU NEAMȚ – finalizare 01 Decembrie 2024
    a) Trecerea proiectului acestui tronson de la Comisia Națională de Strategie și Prognoză înapoi la #CNAIR și Ministerul Transporturilor România;
    b) Renunțarea la realizarea acestui tronson prin sistemul Parteneriat Public Privat;
    c) Realizarea Studiilor de Fezabilitate și Proiectare prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 15 Octombrie 2020;
    d) Realizarea construcției prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 01 Decembrie 2024.

2. TRONSONUL TÂRGU NEAMȚ – DITRĂU – finalizare 01 Decembrie 2026
a) Realizarea Studiilor de Fezabilitate și Proiectare prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 15 Octombrie 2020.
b) Realizarea construcției prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 01 Decembrie 2026.

3.TRONSONUL DITRĂU – TÂRGU MUREȘ – finalizare 01 Decembrie 2025
a) Realizarea Studiilor de Fezabilitate și Proiectare prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 15 Octombrie 2020;
b) Realizarea construcției prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 01 Decembrie 2025.

II. Construirea Autostrăzii A7, Siret – Suceava – Pașcani – Bacău – Focșani – Buzău – Ploiești, până la 01 Decembrie 2025.

1. Modificarea încadrării construcției din Drum Expres în Autostradă, încă din faza de proiectare;
2. Introducerea în proiect și a sectorului Siret – Suceava – Pașcani / A7, acum absent, ceea ce lasă Suceava și Botoșani în izolare. Autostrada A7 trebuie să se termine la granița României cu Ucraina, la Vama Siret;
3. Finalizarea Studiilor de Fezabilitate și Proiectare – până la 15 Octombrie 2020, cu finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național;
4. Realizarea construcției prin finanțare din fonduri europene și cofinanțare de la Bugetul Național până la 01 Decembrie 2025.

III) Stabilirea unui dialog operațional, a unui contact permanent între decidenții politici și societatea civilă, prin cele două asociații civice – „Împreună pentru A8” și „Moldova Vrea Autostradă” și a unei comisii de monitorizare a proiectelor A8 și A7.”

Articolul precedentDeputatul Laurențiu Leoreanu (PNL) solicită ministrului Lucian Șova  să demareze procedurile pentru finanțarea construcției autostrăzii Iaşi- Târgu Neamț- Târgu Mureş din fonduri europene
Articolul următorModificări în traficul rutier din Piatra-Neamț. Semafoare cu buton, montate pe strada G-ral N. Dăscălescu