Muzeul Colectivizării din România, proiectul de suflet al deputatului USR, Iulian Bulai prinde contur.

”Ce credeți că fac eu sâmbătă după amiază?
Lucrez la un viitor muzeu al colectivizării. În comuna mea natală: Tămășeni, Neamț.
Sparg betoane, matur frunze, vopsesc, adun obiecte, plantez copaci, și mă minunez de cât de multe poți să faci timp de un an dacă lucrezi constant.
Casa de sus (foto), făcută de către stră stră bunicul meu, e una din cele două case ale viitorului muzeu. Este din 1906 și este aproape gata de a fi restaurată cu tehnici și materiale vechi.

Mulțumesc tuturor voluntarilor care în ultimul an au contribuit la acest rezultat. Au fost peste 20/25 de voluntari care au ajutat în acest proces de restaurare.

Nu am mai făcut niciodată un muzeu, dar vă garantez că în afară de politică, proiectul unui muzeu unic dedicat colectivizării/ comunismului, este pe departe unul dintre cele mai frumoase proiecte în care am fost implicat”, a postat deputatul USR, Iulian Bulai pe o pagină de socializare.

Ideea înființării Muzeului Colectivizării din România  i-a venit deputatului Iulian Bulai, anul trecut. Tot atunci a facut și primele demersuri: a cumpărat teren în localitatea natală și a înființat o asociație, Asociația Memorialul Colectivizării din România. Această asociație are trei membri fondatori: Iulian Bulai, Octavian Pârțac – un antreprenor local din Tămășeni) și profesorul Ovidiu Albert.

Anul acesta au început lucrările pentru restaurarea casei bătrânești și colecționarea pieselor vechi, cele mai multe obiecte provenind din donații.

”De ce un memorial al colectivizării în prag de an centenar? Pentru că centenarul nu ar trebui să fie un an plin de festivism ci și un an de asumare a trecutului negru al României, anume, comunismul. Centenarul trebuie să fie un bilanț al trecutului României, trebuie să fie o punere în oglindă cu bune și rele care dă răspunsuri asumate la întrebările cele mai sensibile adresate istoriei noastre recente”, scria atunci pe pagina sa de Facebook, deputatul USR , Iulian Bulai.

Articolul precedentReabilitare termică, pe bani europeni
Articolul următorCăutat de polițiști (VIDEO)