În organizarea Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, Târgul de Crăciun la Neamţ, ediţia a IV-a continuă marţi, 17 decembrie, cu o serie de patru recitaluri muzicale. Primii vor urca pe scena de pe platoul Curţii Domneşti, la ora 18:00, copiii de la Asociaţia „Melisma”, urmaţi de membrii ansamblului folcloric „Comorile Neamţului”. Programul artistic al serii va fi încheiat de alte două recitaluri, protagonişti fiind Alexandru Brădăţan şi Grigore Gherman.

ASOCIAŢIA „MELISMA”

Asociația „Melisma” din Piatra-Neamț, înființată în august 2017, este condusă de profesor coordonator de canto popular și muzică ușoară Maria Țifrea. Asociaţia promovează atât muzica tradițional românească, cât și dansul popular prin copii, tineri și adulți din Piatra Neamț și din județ. Scopul acestui club este de a încuraja fiecare cursant să-și depășească emoțiile, să-și dezvolte abilitățile muzicale.

Grupul de copii care va evolua la Târgul de Crăciun va interpreta un colaj de colinde româneşti.

ANSAMBLUL FOLCLORIC „COMORILE NEAMŢULUI”

A fost înfiinţat de catre profesor-coregraf Anda Maria Acristinei  în anul 2008. Aceasta,  din dragoste pentru jocul si cântecul  popular, a strâns în jurul său tineri cu vârste cuprinse între 4 şi 30 de ani, punând astfel bazele unui ansamblu de dansuri populare româneşti. Talentul coregrafului şi eforturile dansatorilor au rodit apoi în numeroase reprezentaţii la nivel local, judeţean, naţional, pentru ca ulterior ansamblul să efectueze turnee şi să participe la concursuri şi festivaluri internaţionale în Franţa, Spania, Turcia, Grecia.

Intenţia Ansamblului folcloric ,,Comorile Neamtului”  este de a prezenta o imagine despre cultura tradiţională şi obiceiurile judeţului Neamţ, dar şi din alte regiuni ale ţării.

ALEXANDRU BRĂDĂŢAN

Alexandru Brădăţan este unul dintre cei mai apreciaţi solişti de muzică populară din noul val de ineterpreţi ai folclorului românesc. De loc din Gura Humorului, el a crescut într-o familie de oameni iubitori de tradiţie românească. Solistul ce reprezintă cu succes muzica populară din Bucovina a urcat prima dată pe scenă încă de la grădiniţă, când era prezent la mai toate manifestările. Din 2005, Alexandru Brădăţan a pus stăpânire pe scenă şi nu a mai renunţat la ea, până în prezent. „Nu cred că m-a îndreptat nimeni spre muzică, cred că este o chemare. De mic copil mi-a plăcut muzica populară. La noi în casă se asculta, se ascultă muzică populară. Fiind o familie mai spirituală, valorile tradiţionale ale poporului erau pe un piedestal foarte bine pus la punct”.

GRIGORE GHERMAN

Interpretul de muzică populară s-a născut în iunie 1987, în ținutul Herța, Ucraina. A absolvit Universitatea Națională de Muzică București, secția Compoziție Muzică Ușoară și Facultatea de Litere, Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității „Iurii Fedkovici” din Cernăuți.

Grigore Gherman  are în portofoliul său artistic mai multe premii în domeniul muzicii populare. Printzre cele mai importante, amintim aici: Trofeul Festivalului „În grădina cu flori multe”, Trofeul Festivalului „Ponoare, Ponoare”, Trofeul Festivalului „Pe marginea Dunării”, precum şi Premiile I cucerita la Festivalul „Irina Loghin”, Festivalul „Munte, munte, brad frumos” şi Premiul de Popularitate de la Festivalul „Pe deal, la Teleormănel”.

Articolul precedentAgenții economici de la târgurile de Crăciun din Neamț, consiliați de ANPC. Sfaturi pentru consumatori
Articolul următorDouă concerte de colinde, la Biblioteca Județeană