Şi anul acesta începutul de toamnă la Piatra-Neamţ vine cu proiectul intitulat NEAMŢ ART FESTIVAL, organizat de Consiliul Judeţean Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, eveniment care se desfăşoară în timpul primului sfârşit de săptămână al lui Răpciune: de vineri, 3 septembrie şi până duminică, 5 septembrie.
Neamţ Art Festival se doreşte a fi un proiect care să se repete şi anul viitor, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ vizând permanentizarea acestui proiect cultural prin care să se realizeze atragerea interesului publicului larg pentru artă şi pentru promovarea municipiului Piatra-Neamţ ca un spaţiu deschis culturii.
Partenerii întregului proiect Neamţ Art Festival de anul acesta sunt Complexul Naţional Muzeal Neamţ, Primăria Târgu Neamţ, Asociaţia Culturală „Magia copilăriei” Cercul Militar judeţean Neamţ şi Foto Club Neamţ.
VINERI, 3 SEPTEMBRIE 2021
Piatra-Neamţ
- Ora 10:00 – Piaţa Turnului:
Street Art cu pictorul Cristian Bistriceanu.
Cristian Bistriceanu, membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Neamţ, este cel care de câţiva ani, alături de colegul Radu Macavei, coordonează activitatea claselor de pictură şi grafică din cadrul Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ. După anii de liceu petrecuţi la actualul Colegiu Naţional „Calistrat Hogaş”, Cristian Bistriceanu a început să urce treptele cunoaşterii care duc către arta plastică. A absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, precum şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”- Iaşi, devenind specialist în conservare şi restaurare. Experienţa sa anterioară colaborării cu Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” cuprinde, între altele, borne precum Asociaţia Culturală „Era” şi „Delta Design”, precum şi activitate de cercetare în cadrul Proiectului Erasmus Entrepreneurship for Rural Areas and Social Entrepreneurship Strategic Parteneriat.
- Ora 11:00 – Piaţa Turnului:
– Atelier de prelucrare a sticlei la flacără susţinut de meşterul Alexandru Ioan Rotar (Târgu Mureş) şi expoziţie de sticlărie decorativă.
– Atelier de pictat icoane pe sticlă susţinut de meşterul popular Maria Costinaş (Mureş).
– Lansarea cărţii DABADA, NUBANU ŞI PRIETENII LOR, de Loredana Grigoriu şi Miruna Grigoriu; prezintă: autoarele. Evenimentul va fi urmat de spectacolul de teatru pentru copii omonim cărţii, cu trupa DABADA ŞI NUBANU, scenariul şi regia: Loredana Grigoriu; scenografia şi costumele: Doruța Vornicu; muzica: Mihai Alexandru.
Trupa DABADA ŞI NUBANU a apărut în 2019, dintr-o nevoie comună, a unor tineri artiști de a juca și cânta mai mult, mai des. A început să susţină spectacole în fața unui public restrâns, în grădinițe, fiind ulterior invitați să ofere reprezentaţii la diverse evenimente mai mici sau mai mari.
Cui se adresează? Tuturor! Cel mai tânăr fan al trupei avea 2-3 ani când a început să vină la spectacole și cel mai frumos feed-back după un show, l-a primit trupa de la o bunică de 75 de ani. Publicul este unul mixt, copii și părinți, cu fiecare ocazie reușind să bucure audiența.
Trupa are marea calitate de a implica activ toate părțile: actorii si publicul!
Prezentatoarea (Pălări-Șefa) alege din diverse teme care vor deveni subiectul unui joc. Actorii trebuie să dezvolte subiectul într-un mod cât mai amuzant, păstrând în același timp și partea educativă a acestuia.
Actorii dansează, cântă, construiesc povești spontan.
- Ora 11:00 – Piaţa Turnului:
– Expoziţie de fotografie NEAMŢUL ÎN IMAGINI realizată în colaborare cu Foto Club Neamţ (deschisă între 3 şi 5 septembrie).
- Ora 16:00 – La Caiace:
– Expoziţie de fotografie intitulată COZLA, expoziţie realizată în colaborare cu Foto Club Neamţ.
– Atelier de modelare a lutului susţinut de Ionela Lungu.
– Lansarea cărţii Răvaş de colorat, de Ionela Lungu; prezintă: autoarea.
Membră, din 2006, a Asociației Meșterilor Populari din Moldova, Ionela Lungu este un artist popular ceramist recunoscut în țară și peste hotare.
Activitatea sa creativă – are la activ multe participări și expoziții la târguri meșteșugărești, de turism – o împletește, de mai mulți ani, și cu împărtășirea celor mici din arta pe care o stăpânește. Fire volubilă, lucrul cu elevii o entuziasmează. Dă, dar și primește în același timp, energie. Una creatoare, menită să izvorască și să bucure ochii și inimile celor din jur.
De ceva timp, Ionela Lungu a început o colaborare cu Școala Populară de Artă Piatra-Neamț, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” Neamț. Activitatea sa din cadrul catedrei de Artă Populară este gândită astfel încât să fie acoperite un număr cât mai mare de școli din zona Târgu Neamț.
Pentru că domeniul meu este acela de a modela lutul – în special modelez figurine din lut ce întruchipează personaje din lumea lui Ion Creangă –, atunci și în cadrul acestor ateliere mă voi baza pe modelarea figurinelor, dar nu numai. La fiecare oră de curs aloc timp și pentru discuții cu copiii despre portul nostru popular, despre confecționarea opincilor, a măștilor tradiționale sau a țesutului în gherghef.”
Pe Ionela Lungu o puteți găsi zilnic, meșteșugind sau dialogând în cadru organizat sau nu, cu elevi sau cu maturi în Târgu Neamț. Pe la școli, pe la atelierul propriu, oriunde se află e gata oricând să vorbească despre lumea meșteșugitului în lut.
Lucrul cu copiii îmi este cel mai aproape de suflet, mai ales pentru că am posibilitatea să transmit acestora ceea ce cunosc eu despre tradiții și arta populară, știind că trăim în vremuri grăbite, când totul pare pe fugă. (Ionela Lungu)
„De ce Răvaş de colorat?”
Pentru că «răvaș» e varianta mică de la «carte». E ca un bilețel pe care-l trimit copiilor, încurajându-i să citească poveștile lui Ion Creangă și să identifice elementele componente – subiecte din poveste. Schițele desenelor din acest RĂVAȘ… sunt răspunsuri la întrebările micilor meșteri pe care le primesc la ora de modelaj lut: «Cum să facem cuptorul, doamna?”» «Dar cocoșul?», «Cum arată o căsuță de la sat?». Desenele vin astfel în ajutorul copilului de a recrea o lume pe cale de dispariție, aproape uitată, dar care îmi doresc să rămână vie în inima lor. (Ionela Lungu)
Evenimentul lansării Răvaşului de colorat va fi urmat de spectacolul de teatru pentru copii prezentat de Teatrul de buzunar Puppets Art Time din Iaşi: „Prostia omenească”, reprezentaţie cu păpuși și actori, o adaptare a poveștii „Prostia Omenească”, textul și regia: Tudor Rotaru. Actorii care vor susține spectacolul sunt: Tudor Rotaru, Laurențiu Vasilache și Ecaterina Rotaru.
- Ora 18:00 – Piaţa Turnului:
Concert al Fanfarei Militare a Brigăzii 15 Mecanizate „PODU ÎNALT” Iaşi – dirijor: căpitan Gil Negrei.
Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” este o componentă a vieţii muzicale româneşti, cu iniţiative şi realizări profesionale care au depăşit sfera militară, înscriindu-se în circuitul artei noastre naţionale.
Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” a participat la diferite festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale. Astfel cetăţenii oraşelor Bistriţa, Brăila, Bucureşti sau Iaşi, dar şi cei din Cracovia (Polonia) sau Modena (Italia), au fost încântaţi de virtuozii muzicii militare ieşene.
În verile anilor 2014 şi 2015, muzicienii militari ieşeni au participat la două ediţii consecutive ale Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”.
Despre pregătirea profesională a membrilor fanfarei putem aminti că toţi sunt absolvenţi ai Şcolii Militare de Muzică, iar jumătate dintre componenţi sunt absolvenţi ai Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, secţia instrumentală.
Readucând în atenţia publică genul muzicii de fanfară, Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” constituie o afirmaţie sinceră nu numai a popularităţii de care se bucură şi azi arta unei formaţii ce odinioară reprezenta singurul instrument de educaţie estetică şi de dezvoltare a gustului artistic – într-un orăşel sau târguşor de provincie – ci, mai ales, reliefează valenţele noi şi misiunea cu totul deosebită a acestei formaţii muzicale în cadrul vieţii culturale a zilelor noastre.
Un colaborator de bază al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” este Cercul Militar Piatra-Neamţ, instituţie care în luna februarie 2021 a împlinit o sută de ani de la înfiinţare.
Târgu Neamţ
- Ora 16:00 – Parcul Central:
Street Dance cu Asociaţia „Magia copilăriei” – program dedicat celor mici.
Asociaţia non-profit „Magia Copilariei” a fost fondată în 2015 din dorința de a aduce dansul în prim-planul atenţie copiilor. Din 2017, totul s-a dezvoltat, Asociaţia organizând evenimente umanitare în fiecare an, spectacole de lansarea tinerelor talente, toate sub egida Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamţ şi a Primăriei oraşului Târgu Neamţ.
Actualmente, Asociaţia „Magia Copilăriei” a ajuns să adune un număr de aproximativ trei sute de copii din tot judeţul doar la activităţile de dans, iar în cadrul proiectelor mai mari, chiar mii de copii.
Sursa: Realitatea de Neamt